O mare parte din cocaina destinata consumatorilor din vestul Europei ajunge la acestia prin Europa Centrala si de Est, traversand Balcanii, pe unde "misuna" deja toate felurile de trafic: de fiinte umane, de arme si de heroina. "Toate tarile Europei Centrale si Occidentale sunt vizate" de traficul din Balcani, a declarat, pentru AFP, Laurent Laniel, expert al Observatorului European pentru Droguri si Toxicomanie, cu sediul la Lisabona, potrivit Le Monde.

"Cocaina pare sa imprumute tot mai mult rutele din Balcani utilizate de mult timp pentru traficul de narcotice, in special heroina, dar si fiinte umane, arme si tigari, care ajung din Asia spre Europa Occidentala", spune Laurent Laniel.

Prin "statele riverane Marii Negre si Marii Mediterane, precum Romania, Bulgaria sau Grecia" sunt tranzitate sute de kilograme de cocaina provenite din America de Sud, fie direct, fie prin Africa, mai sustin expertii. Potrivit acestora, aparitia acestei "noi rute" de tranzitare a cocainei ar fi fost favorizata de liberalizarea comertului in Balcani, dar si de apropierea de Uniunea Europeana si de prezenta in zona a retelelor infractionale.

Cocaina provenita din America latina continua sa ajunga in Europa Occidentala, in ciuda faptului ca Europol a semnalat, in 2009, capturi importante de "pudra alba" ascunse in containere, in porturile din Balcani: 1,2 tone provenite din Brazilia si ascunse intr-un transport de lemne au fost descoperite in portul romanesc Constanta. In Bulgaria, la Varna, au fost descoperite 1.020 de sticle ce contineau un amestec de vin si cocaina, provenite din Bolivia.

Drogurile sunt destinate sa ajunga pe piata din Europa Occidentala, iar specialistii estimeaza ca unele tari din estul si centrul continentului - printre care Albania - adapostesc si depozite importante de cocaina. In Albania si Republica Moldova au fost descoperite deja laboratoare de prelucrare a drogurilor.

Aceasta noua piata este controlata de o varietate de traficanti: "In materie de trafic international de stupefiante, exclusivitatile sunt rare in aceasta perioada de globalizare, in care lumea traieste dupa dictonul ", mai spune Laurent Laniel.

In mod traditional, piata de stupefiante din Europa de Vest este dominata de cocaina, in timp ce in Europa de Nord, Centrala si de Est predomina consumul de metamfetamina si amfetamina.