O noua companie farmaceutica daneza, Leo Pharma, a anuntat ca va retrage doua produse de pe piata greceasca, dupa decizia guvernului de la Atena de a reduce preturile medicamentelor cu 25%, relateaza BBC News. Anuntul vine dupa ce gigantul danez Novo Nordisk a luat recent o decizie similara.

Guvernul grec, care se lupta cu o criza a datoriilor fara precedent, a condamnat actiunile celor doua societati, calificandu-le "nedrepte".

Leo Pharma a anuntat retragerea de pe piata a doua produse, un anticoagulant si un medicament pentru tratarea psoriazisului.

Kristian Hart Hansen, director in cadrul companiei, spune ca decizia de reducere cu 25% a preturilor va incuraja decizii similare in alte tari cu datorii mari, precum Irlanda sau Italia.

Ea a avertizat ca, daca nu se iau masuri, se va ajunge la desfiintari de locuri de munca de-a lungul intregii Europe, inclusiv in Danemarca.

Leo Pharma afirma ca are de recuperat de la statul grec 244 de milioane de euro.

Executivul de la Atena acuza insa companiile daneze de santaj, deoarece vor sa monopolizeze piata.

Stefanos Combinos, director in ministerul Economiei, a explicat pentru BBC ca Grecia este una dintre cele trei tari europene cu cele mai mari preturi la medicamente. In opinia sa, societatile farmaceutice au realizat profituri uriase in Grecia si au acum obligatia de a accepta reducerea preturilor.