Israelul a anuntat sambata ca nu va participa la aplicarea acordului privind denuclearizarea Orientului Mijlociu, acuzand "ipocrizia" rezolutiei convenite in cadrul Conferintei privind Tratatul de neproliferare a armelor nucleare, relateaza AFP.

"Aceasta rezolutie este profund ipocrita si fara sens. Ea ignora realitatile din Orientul Mijlociu si adevaratele amenintari cu care se confrunta aceasta regiune si intreaga lume", este pozitia guvernului israelian condus de Benjamin Netanyahu, exprimata intr-un comunicat de presa.

Conferinta TNP a adoptat vineri o declaratie finala care prevede organizarea, in 2012, a unei conferinte internationale dedicate unui Orient Mijlociu denuclearizat.

Documentul se refera in mod specific la statul evrei, afirmand ca este important ca Israelul sa adere la Tratat si "sa-si plaseze toate instalatiile nucleare sub garantia Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA)".

Aceasta rezolutie "stigmatizeaza Israelul, singura democratie veritabila din Orientul Mijlociu si singura tara amenintata cu disparitia", sustine guvernul.

Israelul precizeaza ca nu va participa la aplicarea acestei rezolutii, afirmand ca, avand in vedere ca nu a semnatat Tratatul de neproliferare, statului evreu nu i se poate cere sa respecte rezolutiile Conferintei.

Totodata, guvernul israelian "ia nota de clarificarile aduse de Statele Unite in ceea ce priveste politica lor" si a anuntat ca acest dosar va fi discutat in cadrul intalnirii pe care Netanyahu o va avea joi, la Washington, cu presedintele american Barack Obama.

Liderul de la Casa Alba a salutat, intr-un comunicat, acordul "echilibrat si realist", dar a si-a exprimat dezacordul "puternic" pentru mentionarea Israelului in acest document.

"Israelul este mentionat in conditiile in care sunt trecute sub tacere alte tari precum India, Pakistanul, Coreea de Nord, care dispun de arme nucleare sau, si mai grav, Iranul, care incearca sa obtina aceasta arma", a precizat un inalt responsabil al guvernului evreu, sub acoperirea anonimatului.

"Faptul ca nu se face nicio referire la Iran este cu atat mai socant cu cat AIEA a divulgat in ultimele luni din ce in mai multe informatii legate de natura militara a proiectelor nucleare iraniene", a precizat sursa citata.

Este pentru prima oara cand Israelul este nominalizat de comunitatea internationala pentru activitatile sale nucleare.

Israelul nu a recunoscut niciodata ca dispune de arme nucleare, dar nici nu a negat acest lucru, potrivit doctrinei ambiguitatii, si refuza sa adere la TNP, considerand ca acest Tratat "si-a dovedit in trecut completa sa ineficienta in impiedicarea proliferarii nucleare".