Bingu wa Mutharika, presedintele statului Malawi, a gratiat un cuplu de homosexuali condamnati la cate 14 ani de inchisoare fiecare pentru "indecenta si comportament anormal", anunta BBC. Ordinul de gratiere a venit odata cu vizita in Malawi a secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, care a salutat decizia.

Steven Monjeza (26 de ani) si Tiwonge Chimbalanga (20 de ani) au fost arestati in decembrie anul trecut, dupa ce si-au serbat "logodna". La inceputul acestei luni, ei fusesera condamnati la cate 14 ani de inchisoare fiecare.

Cazul a starnit polemici aprinse in plan international si dezbateri ample privind homosexualitatea, in Malawi, iar organizatiile pentru respectarea drepturilor omului au facut presiuni asupra Guverului din Malawi, pentru respectarea drepturilor minoritatilor.

Societatea din Malawi este insa una profund conservatoare, iar liderii religiosi condamna relatiile amoroase intre persoane de acelasi sex, pe care le compara cu satanismul.

.

Bingu wa Mutharika, care, in trecut, a respins homosexualitatea, catalogand-o drept un obicei straniu, a motivat decizia de gratiere a celor doi prin "considerente umanitare": "Acesti baieti au comis o crima impotriva culturii noastre, religiei noastre, legilor noastre. Cu toate acestea, ca sef al statului, cer eliberarea lor imediata si fara conditii".