Serviciile ucrainene de contraspionaj au renuntat sa mai supravegheze agentii serviciului rus FSB (fost KGB), pe fondul ameliorarii relatiilor dintre cele doua tari, dupa alegerea presedintelui Viktor Ianukovici, anunta saptamanalul ucrainean Zerkalo Nedeli, preluat de RIA Novosti.

"Pentru a da un semnal de bunavointa si pentru a arata dorinta de a deschide o noua linie politica, toate operatiunile departamentului de contraspionaj asupra serviciilor rusesti din Ucraina au fost abandonate", spune saptamanalul ucrainean, care citeaza surse neidentificate.

Dupa cinci ani de degradare continua, relatiile dintre Ucraina si Rusia au inceput sa se dezghete, in urma alegeri pro-rusului Ianukovici in functia de presedinte, in 25 februarie.

Sefii Serviciului de securitate al Ucrainei (SBOu) si al Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, Valeri Horoskovski si Alexandre Bortnikov, au semnat in data de 19 mai, la Odessa, un acord de cooperare, care permite revenirea colaboratorilor FSB in Crimeea, unde sunt insarcinati cu securitatea Flotei Ruse din Marea Neagra.

La sfarsitul lui 2009, fosta conducere a tarii, pro-occidentala, ordonase tuturor agentilor FSB sa paraseasca Ucraina.