Homosexualii si lesbienele din Moscova au reusit, dupa mai multe ore de joaca de-a soarecele si pisica cu fortele de ordine, sa tina un mic miting de protest in capitala rusa, scapand astfel de interventia in forta a autoritatilor, asa cum s-a intamplat in anii trecuti, anunta Reuters.

Dupa ce au indrumat fortele de ordine si politistii sub acoperire intr-o locatie diferita, un grup de 25 de activisti pentru drepturile homosexualilor a reusit sa desfasoare un banner, cu culorile curcubeului, pe unul dintre principalele bulevarde ale capitalei, in timp ce scandau "Homofobia este o rusine pentru Rusia".

Ei au incercat sa evite repetarea scenelor de violenta din anii precedenti, cand politia, nationalistii si ultra-ortodocsii au atacat activistii pro-gay.

"Este foarte dificil sa fii homosexual declarat in Rusia: poti intampina probleme serioase la serviciu iar discriminarea este foarte raspandita", a afirmat Nikolai Baiev, un activist pentru drepturile homosexualilor.

"Rusia se afla acolo unde erau majoritatea tarilor occidentale in anii '70 atunci cand vine vorba despre homosexuali", a adaugat el.

Politia a ajuns la scurt timp dupa terminarea protestului, pe care primaria moscovita a refuzat sa-l autorizeze, dar activistii se imprastiasera deja.

Homosexualitatea era pedepsita cu inchisoarea in URSS si, desi Rusia a dezimcriminat-o, in 1993, intoleranta este inca foarte puternica. Sondajele arata ca peste 80% dintre rusi cred ca homosexualitatea este imorala.

Primarul Iuri Luskov a afirmat ca protestatarii homosexuali sunt satanisti, iar precedentele incercari de marsuri s-au soldat cu arestari si ciocniri cu ultra-ortodocsii, care cer pedepsirea acestora sau internare lor in spitale, pentru a fi tratati.

Activistii afirma ca au cerut ambasadelor occidentale sa-si anunte sprijinul pentru protestul lor, dar spun ca propunerea lor a fost fie ignorata, fie respinsa de reprezentantele SUA, Canada sau ale tarilor europene.

"UE si ambasadele occidentale sunt ipocrite", a afirmat activistul britanic Peter Tatchell, care s-a deplasat la Moscova pentru a participa la protest.