Cel mai mare furnizor mondial de produse pentru tratarea diabetului, compania daneza Novo Nordisk, a decis sa-si retraga cel mai avansat produs de pe piata greceasca, dupa ce guvernul de la Atena a anuntat o reducere de 25% a preturilor la toate medicamentele, anunta BBC News.

Decizia a starnit furia grecilor, una dintre asociatiile pentru protectia bolnavilor acuzand "santajul capitalist brutal" al gigantului danez.

Peste 50.000 de greci bolnavi de diabet folosesc acest produs al Novo Nordisk, care se poate injecta usor si fara durere.

Un purtator de cuvant al grupului farmaceutic a afirmat ca s-a ajuns la aceasta decizie deoarece noile conditii impuse de guvern ar fi determinat compania sa-si vand produsele in pierdere.

Decizia de reducere a pretului la medicamente face parte din pachetul de masuri de austeritate stabilit de guvernul de la Atena, pentru reducerea deficitului bugetar enorm cu care se confrunta tara. Companiile farmaceutice internationale sustin ca au de recuperat miliarde de dolari de la autoritatile grecesti.

Pavlos Panaiotacos, a carui fiica de 10 ani are diabet, i-a trimis o scrisoare directorului Novo Nordisk, in incercarea de a-l face sa se razgandeasca.

"Ca economist, realizez importanta de a face profit, dar sanatatea reprezinta mai mult decat acest scop in sine. Asa cum stiti, Grecia se afla in prezent intr-o cumplita stramtoare economica si sociala, si nu ati fi putut reactiona intr-un fel mai lipsit de sensibilitate si la un moment mai nepotrivit ca acesta".

Presedintele companiei daneze, Lars Sorensen, i-a raspus insa dlui Panaiotacos ca "managementul iresponsabil al guvernului elen v-a adus atat pe dvs, cat si pe noi in aceasta situatie dificila".