40 de italience, iubitele secrete ale unor preoti catolici, i-au trimis Papei Benedict al XVI-lea o scrisoare in care ii cer Suveranului pontif sa aboleasca regula celibatului si sa le permita preotilor catolici sa se poata casatori, motivand ca acestia "au nevoie sa traiasca la fel ca toate celelalte fiinte umane, sa iubeasca si sa fie iubiti", scrie The Guardian.

Semnatarele scrisorii fac un apel la Suveranul pontif sa ii inteleaga pe cei care "traiesc cu teama si nesiguranta, pentru cele cateva momente de fericire pe care reusesc sa le fure".

Problema a fost ridicata si in luna martie a acestui an, de catre Cardinalul Christoph Schönborn, arhiepiscopul Vienei si unul dintre cei mai importanti consilieri ai Papei Benedict, care a afirmat ca abolirea celibatului ar putea reprezenta o solutie pentru diminuarea numarului de abuzuri sexuale comise de preotii catolici.

Autoarele scrisorii spun ca au decis sa i se adreseze Suveranului pontif in legatura cu acest subiect delicat dupa ce l-au auzit pe insusi Papa Benedict afirmand ca celibatul pentru preotii catolici ar reprezenta "sfintirea unui lucru care nu este sfant", si o regula facuta de oameni. Ele mai amintesc si faptul ca exista preoti care se pot casatori, precum cei din Europa de Est sau cei care trec la romano-catolicism de la anglicanism si erau deja casatoriti.

Scrisoarea, postata pe internet inca din 28 martie, a intrat in atentia presei internationale abia zilele acestea. Doar trei dintre semnatare si-au facut publice numele.