Companiile Apple, Dell si Hewlett-Packard au anuntat miercuri ca investigheaza conditiile de munca de la fabrica de electronice Foxconn din sudul Chinei, unde se produc, printre altele, iPhone si iPad, dupa valul de sinucideri din ultimele luni, informeaza CNN. Numarul celor care si-au pierdut viata dupa ce s-au aruncat de pe cladiri din complexu Foxconn a ajuns miercuri seara la 10, potrivit Reuters, care citeaza presa de stat din China.

Potrivit televiziunilor din Taiwan, o tanara a incercat de asemenea sa se sinucida aruncandu-se, dar a supravietuit. Este a treia persoana care supravietuiste tentativelor de suicid de la fabrica Foxconn din Shenzhen.

Potrivit BBC, barbatul care s-a sinucis miercuri avea 23 de ani si lucra de un an la Foxconn.

Compania taiwaneza, care produce telefoane, computere sau camere digitale pentru clienti mari ca Apple, Sony Ericsson, Lenovo sau Acer, a fost nevoita sa relaxeze politicile de confidentialitate legate de conditiile de munca.

Terry Gou, presedintele companiei Hon Hai, de care apartine Foxconn, a dus presa miercuri in complexul de la Shenzhen pentru a incerca sa calmeze ingrijorarile legate de decesele tinerilor muncitori. Se pare ca tanarul s-a aruncat de la etajul 7 al unei cladiri in care locuiesc angajatii dupa turul facut de presa.

Gou a declarat in presa taiwaneza ca va dispune re-localizarea productiei mai aproape de casele angajatilor, pentru ca acestia sa "simta caldura caminului", relateaza AFP.

Apple a anuntat ca o echipa americana evalueaza independent masurile pe care Foxconn le ia pentru a "adresa aceste evenimente tragice" si va continua sa inspecteze unitatile unde se produc electronicele.

Hewlett-Packard a spus ca "ancheteaza practicile Foxconn care ar putea fi asociate cu aceste evenimente tragice", in timp ce Dell a declarat ca se asteapta ca furnizorii sai sa mentina standardele inalte pe care ei la au si ca vor impune aceste standarde prin diverse modalitati.

Foxconn a pus angajatii sa semneze un formular prin care erau de acord sa nu ceara nimic altceva decat despagubirea legala de la companie pentru eventuale daune care nu sunt cauzate de angajator, inclusiv tentative de sinucidere.

Un manager al companiei a declarat ca a oferit o suma de bani familiilor angajatilor care au murit, pentru a-si exprima compasiunea, insa conducerea se teme ca aceasta practica ar putea incuraja alte sinucideri.