Premierul bulgar Boiko Borisov a criticat investitorii germani pentru ca nu aplica standardele de afaceri din Germania la operatiunile pe care le desfasoara in Bulgaria, transmite Novinite. Potrivit informatiilor, premierul a criticat in special companiile de distributie a electricitatii CEZ, EVN si EON (ultima controlata de un grup german), precum si gigantul industrial Siemens.

Borisov, care a participat la un pranz de lucru cu reprezentanti ai Camerei de Industrie si Comert germano-bulgara la Sofia, a declarat: "Investitorii straini care vin in Bulgaria invata repede apucaturile locale, in loc sa aplice standardele de afaceri din tarile lor".

El a mentionat numeroasele plangeri depuse impotriva celor trei companii de electricitate si a spus ca le va cere acestora sa respecte legislatia bulgara "sau sa plece in alta parte".

"As putea sa mai fiu premier pentru numai o zi dar nu voi tolera obiceiurile lor. Singurul lucru pe care il vreau de la ei este sa lucreze ca si cand ar fi in tarile lor de bastina, nu vreau altceva. Faptul ca fostul Guvern a pastrat tacerea despre asta nu inseamna ca Borisov va tacea. Cum am reusit noi sa jignim dragile companii de energie - prin faptul ca le-am cerut sa se alinieze la standardele de afaceri ale tarilor lor?!", a declarat Borisov la intalnirea cu investitorii germani.

Seful cabinetului de la Sofia i-a cerut reprezentantului EON, Orlin Dimitrov, sa raspunda criticilor sale, insa acesta s-a multumit sa spuna ca firma sa va face comentarii dupa finalizarea unei anchete ordonate de Guvern. Luna trecuta, Borisov a ordonat declansarea unei investigatii pentru determinarea modului in care s-au stabilit preturile foarte mari la electricitate, care "au ranit consumatorul bulgar".

Borisov a criticat si grupul Siemens pentru erorile sistemului de realizare a documentelor biometrice pe care gigantul german l-a livrat autoritatilor bulgare. Erorile sistemului au dus la aparitia unor cozi imense la birourile de eliberare a documentelor din intreaga Bulgarie, a provocat furia opiniei publice si a determinat Ministerul de Interne sa ameninte compania germana cu o sanctiune.

Boryana Manolova, directorul executiv al Siemens Bulgaria, a declarat miercuri ca firma sa nu a fost jignita de criticile Guvernului, moment in care Borisov i-a replicat: "As fi fost surprins sa fiti jigniti! Credeti-ma, doamna, ca in fiecare seara la ora 9, ministrul de Interne Tvetanov imi da mesaj sa-mi spuna cate documente noi de identitate au fost emise in ziua respectiva… Ce s-ar intampla daca o companie bulgara de electricitate provoaca explozia televizoarelor in casele din Berlin? Ce s-ar intampla daca sute de oameni ar trebui sa astepte la rand in fata birourilor de eliberare de documente din Munchen?".

In timpul intalnirii, investitorii germani au laudat guvernul Borisov pentru masurile luate impotriva coruptiei si a crimei organizate, dar au cerut eforturi aditionale impotriva fraudelor si a competitiei neloiale.