Viena continua sa conduca in clasamentul oraselor cu cea mai buna calitate a vietii, care este dominat, de altfel, de orase europene. Capitala Austriei este urmata in acest top de Zurich si Geneva, releva un studiu realizat de compania de consultanta Mercer. Pe locul al patrulea, la egalitate, se afla Vancouver si Auckland.

Varful clasamentului este dominat de orase europene - Viena (locul 1), Zurich (locul 2), Geneva (locul 3), Dusseldorf (locul 6), Copenhaga (locul 8), Oslo si Stockholm (locul 9), Dublin (locul 26). Parisul se afla pe locul 34, fiind cel mai bine clasat oras francez, iar Londra, pe 39. Leipzig a obtinut doar un modest loc 64 in clasament, iar Atena - locul 75.

Orasele est-europene nu au urcat foarte sus in clasament: Praga se afla pe locul 70, Budapesta pe 73, iar Ljubljana pe locul 77.

Orasele romanesti nu figureaza in acest clasament.

De pe continentul american, cel mai bine situate sunt orasele din Canada - Vancouver (pe 4), Ottawa (pe 14), Toronto (16) si Montreal (21). Din Statele Unite, orasul cu cea mai buna calitate a vietii este Honolulu (31), urmat de San Francisco (32) si Boston (37). Chicago si Washington isi impart pozitia a 45-a a clasamentului, iar New York se afla pe locul 49.

Din America Centrala si de Sud, cel mai bine clasat oras este Point-à-Pitre, capitala statului Guadalupe (locul 62). Buenos Aires este pe 68, iar Havana, pe locul 192.

Dubai (Emiratele Arabe Unite) pe locul 75 si Port Louis (Mauritius) pe locul 82 sunt orasele cu cea mai buna calitate a vietii din zona Africa si Orientul Mijlociu. Abu Dhabi (83), Cape Town (86), Tunis (94), Victoria - in Seychelles (95) si Johannesburg (96) sunt urmatoarele clasate din zona.

In zona Asia-Pacific, cel mai bine clasate sunt Auckland (4), Sidney (10), Wellington (12), Melbourne (18), Perth (21) si Canberra (26).

Singapore este orasul asiatic cu cea mai buna calitate a vietii (locul 28 in lume), urmat de Tokyo (40), Kobe si Yokohama (ambele pe 41), Osaka (51) si Nagoya (57).

Clasamentul a fost realizat pe baza a 39 de criterii, care iau in considerare factori politici, economici, de mediu, aspecte legate de sanatate, transporturi si serviciile publice. Studiul Mercer isi propune sa ajute "Guvernele si marile companii in relocarea personalului pe plan international".