Parlamentul ungar a adoptat miercuri o lege care va facilita accesul la cetatenia ungara pentru etnicii maghiari care traiesc in tarile vecine, relateaza AFP. Legea, care a starnit opozitia dura a Slovaciei a trecut cu 344 de voturi "pentru", trei "impotriva" si cinci "abtineri", si le va permite etnicilor maghiari sa aplice pentru cetatenia ungara, insa numai daca pot demonstra ca au origine ungara si ca pot vorbi limba.

Aceasta noua lege va permite celor aproape 3.5 milioane de etnici ungari aflati in afara granitelor -in mare parte in Romania si Ungaria- sa aplice pentru cetatenia maghiara. Totusi, numai rezidentii ungari vor avea dreptul la vot.

Legea, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2011, a starnit nemultumirea guvernului din Slovacia, care a amenintat cu actiuni de riposta puternice. Partidul de guvarnamant Fidesz ar fi dorit ca legea sa fie aplicata, simbolic, din 20 august, cand este ziua nationala a Ungariei.

The Budapest Report: Premierul Ungariei ar vrea reunificarea celor 15 milioane de maghiari din lume

Noul prim-ministru ungar Viktor Orban a spus intotdeauna ca va fi premierul intregii populatii maghiare din lume, estimata la 15 milioane de oameni, relata la inceputul lunii publicatia The Budapest Report.

Acest lucru a surprins tarile vecine si Uniunea Europena, al carei membru Ungaria este de la 1 mai 2004. Si asta pentru ca exista temerea ca premierul conservator ar putea reinnoi istoricele pretentii teritoriale ale Ungariei, deoarece majoritatea celor cinci milioane de maghiari stabiliti in afara granitelor Ungariei moderne au fost nevoiti sa locuiasca in tari vecine impotriva vointei lor, noteaza publicatia citata.

Faptul ca Uniunea Europeana s-ar putea sa nu fie de acord cu acest lucru este irelevant in ceea ce priveste reunificarea ungara, in contextul in care Orban a spus in trecut ca "exista viata si in afara UE", aminteste The Budapest Report.

In 2004, Orban a facut apel la unirea celor 15 milioane de maghiari din intreaga lume. Insa initiativa sa a esuat dupa ce tara "a fost indusa in eroare" de premierul socialist Ferenc Gyurcsany, care s-a opus referendumului privind acordarea dublei cetatenii tuturor maghiarilor.