Mai multi deputati rusi au fost filmati in timp ce alergau in Duma de la un fotoliu la altul pentru a vota pentru colegii lor absenti, informeaza AFP. Incidentul a avut loc cand deputatii au dezbatut o lege privind conducerea masinii sub influenta alcoolului. Documentul a trecut la prima citire cu peste 440 de voturi, desi in sala nu erau decat 88 de deputati.

In imagini se poate vedea cum deputatii rusi fug de la un fotoliu la altul, apasand butoanele pentru votul electronic.

Incidentul a avut loc la 19 mai si a fost dezvaluit in premiera de canalul de televiziune RenTV. "Un deputat rezistent din punct de vedere fizic are timp sa apese noua butoane in timpul votului", a precizat postul tv.

Komsomolskaya Pravda a scris ca deputatii "au la dispozitie circa 20 de secunde pentru a vota", lucru care permite fraudele de acest fel.

Partidul de guvernamant Rusia Unita a reactionat furios dupa aparitia inregistrarii video, un lider amenintand deputatii care absenteaza de la sedinte ca-si vor pierde sustinerea formatiunii. "Duma trebuie sa scape de deputatii chiulangii", a spus Sergei Neverov. In aprilie de altfel, presedintele Dmitri Medvedev a criticat deputatii pentru rata scazuta de prezenta la reuniunile parlamentare.

AFP noteaza ca episodul este ultimul scandal care afecteaza Duma, ce functioneaza deseori doar ca "stampila de cauciuc" si ca foarte rar blocheaza initiative legislative trimise de la Kremlin.