Noua angajati ai companiei Foxconn care executa, printre altele, iPhone-uri sau computere Dell, s-au sinucis in ultimele sase luni in Shenzhen, China, ridicand semne de intrebare cu privire la stresul si extenuarea la care este supusa forta de munca ieftina din China, scrie Reuters. Toti cei noua au murit dupa ce s-au aruncat de pe cladiri din complexul industrial Foxconn.

Alti doi tineri, dintre care unul in varsta de 18 ani, au supravietuit dupa ce ar fi incercat sa se sinucida intr-un mod similar, insa au fost raniti grav.

Initial, decesele au fost privite ca incidente izolate, insa dupa ce numarul lor a crescut Foxconn a fost prinsa intr-o adevarata criza de imagine, asa cum a catalogat-o un analist al grupului financiar CLSA, referitoare la modul in care cultura corporatista exploateaza muncitorii si la presiunea la care acestia sunt supusi pentru a pastra confidentialitatea.

"Nu suntem, cu siguranta, o fabrica de 'sange si sudoare'. O corporatie de 900.000 de muncitori este foarte dificil de gestionat. Am incredere ca foarte curand vom avea situatia sub control", a declarat la inceputul saptamanii presedintele Foxconn, Terry Gou.

Un purtator de cuvant al Apple, pentru care Foxconn este principalul fabricant de iPhone si iPad, nu a fost disponibil pentru o reactie, iar companiile Lenovo si Acer, de asemenea clienti ai Foxconn, au refuzat sa comenteze. Hewlett Packard a precizat ca are "standarde inalte cu furnizorii nostri pentru a ne asigura ca muncitorii sunt tratati cu demnitate si respect si lucreaza in conditii sigure."

Potrivit agentiei de presa de stat Xinhua, mare parte dintre muncitorii Foxconn au sub 30 de ani.

"In fiecare schimb (de 10 ore), terminam 4.000 de computere Dell, stand in picioare tot timpul. Putem realiza aceste sarcini printr-un efort colectiv, dar multi ne simtim extenuati", a declarat recent un angajat Foxconn pentru organizatia de protectie a muncii China Labour Watch.

Fenomenul sinuciderilor pe fondul stresului si oboselii la locul de munca in cadrul corporatiilor nu este specific statului chinez. Cel putin 37 de muncitori de la France Telecom s-au sinucis intre 2008 - 2010, si cel putin 13 au avut tentative. Multi dintre cei care si-au pus capat zilelor au lasat bilete de adio, in care acuzau deciziile conducerii si stresul de la locul de munca.

Foxconn a deschis linii de consiliere si va monitoriza muncitorii pentru "reactii emotionale anormale".