Regina Elisabeth a II-a a Marii Britanii va prezenta astazi programul legislativ al coalitiei de guvernare. Iata ce reforme va face Marea Britanie: vor reglementa mai bine utilizarea camerelor de supraveghere si vor renunta la cartile de identitate biometrice. In plus, vor reduce numarul de parlamentari si vor acorda noi puteri electoratului, astfel incat acesta sa-si poata concedia parlamentarii corupti, scrie Dan Popa pe blogul lui.

Legea reformei parlamentare mai include

  • un mandat fix, de cinci ani, pentru parlament,
  • reducerea numarului de parlamentari,
  • acordarea de noi puteri electoratului, astfel incat acesta sa-si poata concedia parlamentarii corupti
  • referendum asupra sistemului de vot alternativ.

Cel putin 50.000 de locuri de munca vor fi pierdute, ca rezultat al economiilor de 6,2 miliarde de lire sterline din cheltuielile publice, anuntate de noul guvern britanic, potrivit unor economisti citati de cotidianul The Telegraph. Economistul-sef al Institutului pentru Personal si Dezvoltare, John Philpott, estimeaza ca aceste reduceri vor scadea cu 50.000 numarul angajatilor publici in acest an fiscal si avertizeaza cu privire la efectele asupra companiilor ce au contracte cu organismele publice.

La randul sau, profesorul Colin Talbot de la Manchester Business School apreciaza ca numarul total al locurilor de munca ce se vor pierde se va apropia de 100.000, dintre care 45.000 de consultanti, contractori si furnizori. Printre cele mai controversate anunturi se numara reducerea cu 200 milioane de lire a bugetelor universitatilor si cu 1,2 miliarde de lire a subventiilor pentru consiliile locale.

Conform Trezoreriei, cea mai mare parte a economiilor va rezulta din reducerea cheltuielilor cu consultanta, publicitate, tehnologia informatiei si agentii neguvernamentale. Contractele de achizitii vor fi amanate, reziliate sau renegociate, iar angajarile in serviciul public vor fi in mare parte inghetate.

Trezoreria a refuzat sa estimeze impactul acestor taieri bugetare asupra locurilor de munca, insistand insa ca efectul general va fi pozitiv, intrucat va creste increderea in economie. “La finalul procesului, vom avea o economie mai puternica”, a declarat ministrul de finante, George Osborne. Guvernul are prevazute pentru acest an cheltuieli de circa 700 de miliarde de lire, cu 150 de miliarde de lire peste ceea ce colecteaza din taxe si impozite.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa