Statele Unite ii cer Chinei sa acorde acces comercial liber companiilor straine. Secretarul de stat american Hillary Clinton a vorbit duminica la Shanghai despre importanta relatiilor comerciale dintre Washington si Beijing, cerand mai multa transparenta din partea conducerii chineze, scrie Reuters.

"In zilele ce vor urma, oficialii nostri vor discuta cu cei chinezi despre probleme precum echilibrul economic si concurenta", a afirmat Clinton. "Transparenta in stabilirea regulilor si impunerea standardelor, accesul liber la vanzari si protejarea drepturilor de proprietate intelectuala sunt lucruri de importanta vitala in economia globala a secolului al XXI-lea. Companiile americane doresc sa concureze pe piata chineza. Ele vor sa vanda produse americane catre poporul chinez in conditii profitabile", adauga secretarul american de stat.

Deficitul balantei comerciale a Statele Unite fata de China a atins in anul 2009 suma record de 226.8 miliarde de dolari, congresul american acuzand Beijingul de manipularea cursului valutar cu scopul mentinerii unui avantaj incorect la acest capitol.