Rebelii talibani din Afghanistan sunt recompensati cu pana la 200.000 de rupii pakistaneze (aproape 2.000 de euro) pentru fiecare soldat NATO pe care il ucid, sustin comandanti ai insurgentilor, citati de Sunday Times.

Potrivit liderilor insurgenti, banii provin din taxe de protectie sau impuse cultivatorilor de opiu, de la donatori din statele din Golf, care directioneaza banii prin Dubai, sau de la inalti oficiali talibani din Pakistan.

In acest an, 213 militari NATO au fost ucisi in Afghanistan, ceea ce inseamna ca potentiala recompensa acordata talibanilor se ridica la peste 400.000 de euro, noteaza publicatia citata. Potrivit comandantilor insurgenti, valoarea recompensei s-a dublat de la inceputul anului trecut.

Insurgentii, care recurg la tactici de tip "loveste si fugi" asupra convoaielor militare si a patrulelor, apeleaza la informatori platiti, la media sau la populatia locala pentru confirmarea mortii militarilor NATO.

"Nu ne putem minti comandantii, ei pot verifica daca a fost o lupta in zona respectiva sau nu. Mai primim bani si in cazul in care capturam echipament. Pentru o arma primim pana la 1.000 de dolari", a declarat un comandant din provincia Khost, care controleaza in jur de 60 de combatanti.

Banii ajung in mod obisnuit la comandanti prin traditionalul sistem hawala (bazat pe intermediari), folosit in multe tari musulmane. Banii sunt apoi impartiti intre combatanti. "Sunt multi bani pentru noi. Nu ne pasa ca omoram straini, sangele lor ne permite sa ne hranim familiile si cu cat ucidem mai multi, cu atat ii slabim mai mult. Bineinteles ca vom sarbatori acest lucru", spune un lider insurgent din provincia Ghazni.