Spania isi poate onora obligatiile de plata, a declarat duminica premierul socialist Jose Luis Rodiquez Zapatero, care a precizat insa ca guvernul nu are de gand sa revizuiasca planul de austeritate prin care isi propune sa faca economii de 15 miliarde de euro, in ciuda amenintarilor cu greva generala din partea sindicatelor, relateaza Reuters.

"Nimeni nu se poate indoi de faptul ca Spania este o tara puternica si o putere economica ce isi va onora obligatiile de plata", a spus el, in cadrului unei reuniuni de partid.

Pe fondul crizei grecesti, care a zguduit pietele financiare mondiale, Zapatero se confrunta cu presiuni tot mai mari pentru reducerea cheltuieililor bugetare. Masurile anuntate nu au fost insa intampinate cu entuziasm de sindicate, in conditiile in care, recent, liderul celei mai mari centrale din tara a reafirmat ca ar putea cere declansarea grevei generale, considerand nedrepte si nenecesare reducerile de salarii de 5% anuntate de executiv in sectorul public.

Zapatero a precizat ca respecta sindicatele, dar nu are de gand sa revizuiasca masurile anuntate: "Stiu ca exista proteste din partea celor care nu impartasesc viziunea guvernului, precum sindicatele, dar nu o vom schimba", a spus el, in cadrul unei reuniuni a primarilor socialisti, care se vor afla in 2010 in fata alegerilor locale.

Premierul a precizat ca masurile de austeritate vor reduce cu 1,5% cheltuielile sociale, care au crescut insa cu 50% de cand a preluat puterea, in 2004.

"Trebuie sa facem acest efort pentru a economisi acum, astfel incat maine sa putem continua dezvoltarea ajutoarelor sociale si a sanselor egale", a declarat Zapatero.