Cel mai scump timbru din lume, Treskilling galben, care s-a aflat la un moment dat in colectia regelui Carol al II-lea, a fost vandut sambata la Geneva, in cadrul unei licitiatii cu usile inchise, anunta site-ul 7Sur7.be. Atat cumparatorul, cat si pretul sunt secrete.

Noul proprietar al timbrului este un consortiu international care a decis sa efectueze "o investitie solida in aceste vremuri turbulente", a precizat casa specializata de licitatii David Feldman SA, din Geneva. Din cei patru cumparatori potentiali, doar doi au luat parte, in cele din urma, la licitatia care s-a desfasurat cu usile inchise.

In lume exista un singur exemplar din "Treskilling galben". Acest timbru suedez de 3 skilling a fost tiparit din greseala in 1857. In 1855, cand Suedia a tiparit prima serie de timbre oficiale, cu denominatii intre 3 si 24 de skillings. In cadrul unui tiraj al denominatiei de 8 skillings, tiparit pe o culoare galben-rosiatica, timbrul de 3 skilling, in mod normal verde, a fost introdus accidental in placa de tiparire.

In 1885, baiat de 14 ani a gasit acest timbru pe o scrisoare, in locuinta bunicii sale. De-a lungul timpului, timbrul a trecut prin mainile mai multor colectionari celebri, crescand continuu in valoare. A facut parte si din colectia regelui Carol al II-lea - considerata la acel moment drept una dintre cele mai valoroase din lume - care l-a cumparat in 1937 pentru 5.000 de lire sterline.

Cel mai recent detinator al acestui timbru a fost o banca elevetiana, care l-a primit ca garantie.

Ultima licitatie care a avut ca obiect acest timbru a avut loc in 1996, cand a fost vanduta pentru 1,7 milioane lire sterline.