Parada Gay Pride de la Bratislava, prima manifestatie de acest gen organizata in Slovacia, a fost intrerupta dupa ce participantii la mars au fost atacati cu pietre si fumigiene de un grup de neo-nazisti. Violentele s-au soldat cu cel putin doi raniti, iar opt persoane au fost arestate, relateaza AFP. Politia slovaca nu a putut sa asigure siguranta participantilor la manifestatie, s-au plans organizatorii.

Contramanifestatie violenta la parada gay din SlovaciaFoto: Reuters

Aproximativ 1.000 de manifestanti pentru drepturile homosexualilor s-au strans sambata in centrul capitalei Bratislava, la "Parada curcubeului", cand un grup de circa 80 de neo-nazisti, asa-numitii "skinheads", i-au atacat cu fumigene, pietre si oua, in ciuda numerosilor politisti prezenti in zona.

Membri ai gruparii de extrema dreapta "Slovenská Pospolitost", contramanifestantii i-au luat la bataie pe cei care fluturau steagul marsului, iar unul dintre atacatori a aruncat o piatra in eurodeputatul austriac Ulrike Lunacek, care lua parte la manifestatie, dar nu a ranit-o.

Opt neo-nazisti au fost arestati, iar fortele de ordine au cerut organizatorilor sa anuleze parada.

"Politistii erau vizibil nepregatiti sa faca fata unei astfel de situatii, in ciuda avertismentelor noastre", a declarat presei unul dintre organizatori.

"O gasca de tampiti violenti a impiedicat manifestatia noastra. Suntem foarte tristi si dezamagiti", a spus purtatoarea de cuvant a paradei, Romana Schlesingerova.