Ministrul de externe al Germaniei a asigurat Egiptul, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta sambata in Cairo, ca disputa dintre cele doua state pe tema dreptului de proprietate asupra bustului Reginei Neferititi, vechi de 3.400 de ani, nu va afecta legaturile dintre cele doua state, relateaza AFP. Bustul, aflat in Muzeul Neues din Berlin, a fost solicitat in repetate randuri de Egipt, incepand cu 1930, insa guvernele germane au refuzat returnarea acestuia.

Statueta a fost descoperita in sudul Egiptului, in 1912, de arheologul german Ludwig Borchardt.

"Inteleg foarte bine ca este un subiect sensibil in Egipt. Statueta a fost o achizitie legitima a Prusiei," a declarat ministrul Guido Westerwelle. "Expertii spun ca nu trebuie sa fie mutata din cauza posibilelor stricaciuni si pentru binele tuturor este de preferat sa nu fie supusa deteriorarii," a explicat oficialul.

"Dar chiar si acest tezaur ca bustul lui Nefertiti nu va inrautati relatiile dintre tarile noastre," a concluzionat acesta.

De partea cealalta, ministrul de externe egiptean Ahmed Abul Gheit a spus ca va continua discutiile pe aceasta tema "cu prietenii nostri germani".

Zahi Hawass, care conduce Consiliul suprem al antichitatilor in Egipt, sustine ca bustul a fost sustras in afara tarii sub un invelis de lut si trimisa in Germania.