Cinci tablouri, intre care si o litografie a artistului spaniol Pablo Picasso, au fost furate vineri din casa unui colectionar de arta batut de atacatori in timpul jafului care a avut loc in Marsilia, Franta, relateaza Reuters, citand surse din politia locala. Jaful a avut loc la doua zile dupa ce alte cinci opere de arta, intre care un Picasso si un Matisse, estimate la 100 milioane de euro, au fost furate dintr-un muzeu din Paris.

Nu se stie deocamdata suma la care sunt estimate tablourile furate vineri, avand in vedere faptul ca valoarea unei litografii, care poate fi semnata de artistul operei originale sau de un alt artist, depinde de calitatea reproducerii si de numarul copiilor existente. Celelalte patru picturi sunt semnate de autori mai putin cunoscuti, a spus politia, care nu a oferit informatii legate de acestia.

Colectionarul a fost atacat vineri dimineata de doi barbati care au sunat la usa, apoi l-au lovit pe barbat, a carui identitate a ramas necunoscuta, si au fugit cu cele cinci picturi.

In noaptea de miercuri spre joi cinci capodopere ale picturii universale, semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Georges Braque, Amedeo Modigliani si Fernand Leger, au fost furate din Muzeul de Arta Moderna din Paris. Oficialii muzeului au alertat politia in cursul zilei de joi, dupa ce au observat lipsa picturilor si unul dintre geamuri sparte, cand se pregateau sa deschida muzeul. Se pare ca sistemul de alarma nu functiona de mai mult saptamani, astfel ca hotii au reusit sa distruga camera de supraveghere, in ciuda faptului ca muzeul avea la acea ora trei paznici.

Parisul a cerut ajutorul Interpolului pentru a prinde autorii jafului, considerand ca cel mai probabil tablourile au parasit teritoriul Frantei. "Autoritatile s-au asigurat ca politia din intreaga lume au acum informatiile necesare pentru a ajuta in localizarea si eventual recuperarea operelor de arta," a declarat Jean-Michel Louboutin de la Interpol.

"Le pigeon aux petits pois" , tabloul semnat Pablo Picasso furat de la muzeul parizian, este o pictura in ulei ce dateaza din 1912. Celelalte opere furate sunt "La Pastorale" (1906) de Henri Matisse, "L’Olivier près de l’Estaque" (1906) de Georges Braque, "La femme a l’éventail" de Amédéo Modigliani si "Nature morte au chandelier" (1922) de Fernand Léger.

Potrivit Art Loss Register, care listeaza aproximativ 170.000 de opere de arta disparute, Picasso este cel mai "furat" pictor.