Un ziar sud-african a publicat vineri o caricatura infatisandu-l pe Profetul Mahomed care se plange ca adeptii sai nu au simtul umorului, provocand temeri cu privire la reactia comunitatii musulmane in cadrul Cupei Mondiale, care sa va desfasura luna viitoare in Africa de Sud, relateaza Reuters. Ziua de 20 mai a fost propusa de catre desenatoarea americana Molly Norris ca "Ziua in care toata lumea il deseneaza pe Mahomed", iar un utilizator de Facebook a transformat ideea intr-o pagina speciala cu acest nume.

Caricaturistul Zapiro, celebru in Africa de Sud, a luat aceasta propunere in serios (pe ziarul din desen apare acest titlu) si l-a desenat pe Profetul Mahomed aflat la sedinta la psihoterapeut, pe canapeaua de sedinta, spunand: "Ceilalti profeti au adepti cu simtul umorului!"

Desenul a fost publicat de cotidianul Mail & Guardian dupa ce un tribunal a respins cererea unui grup de sprijin musulman de a interzice aparitia caricaturii.

Ideea unei zile in care toata lumea sa il deseneze pe Mahomed i-a venit caricaturistei Molly Norris dupa ce un episod al serialului South Park, in care Mahomed era personaj alaturi de Isus si Buddha si aparea imbracat in urs, a fost cenzurat la televiziunea americana.

Musulmanii considera orice metoda de reprezentare a profetului o blasfemie si un act ofensator. Consiliul judiciar musulman din Africa de Sud se va intalni sa discute desenul.

"Pare a fi provocator in multe feluri chiar inainte de Cupa Mondiala, cand avem nevoie de convietuire pasnica si cooperare intre comunitatile religioase din Africa de Sud, " a declarat presedintele acestui consiliu, Ihsaan Hendricks.

Aproape 80% din populatia sud-africana este crestina si numai 1,5% musulmana, integrata foarte bine in societate.

Africa de Sud va gazdui Cupa Mondiala de fotbal incepand cu 11 iunie.