Politia antiterorista din Franta l-a arestat, joi, pe presupusul lider militar al organizatiei separatiste basce ETA, au anuntat surse din politie, citate de AFP. Mikel Karrera Sarobe a fost arestat, impreuna cu alti doi cetateni spanioli, in timpul unui raid desfasurat in aceasta dimineata in localitatea franceza Bayonne.​

Karrera Sarobe, supranumit Ata sau "Rata" in limba basca, a fost identificat de autoritatile de la Madrid drept noul lider militar al ETA, el aparand pe o lista a militantilor publicata de politia spaniola la 16 martie.

Politia a spus ca alte doua persoane (un barbat si o femeie) au fost retinute in timpul raidului de joi, precizand ca una dintre ele este numarul doi in ramura militara a organizatiei ETA. In cursul raidului, au fost confiscate mai multe arme.

O sursa din cadrul politiei a afirmat ca alte doua arestari au fost efectuate in zona Bayonne, fara insa sa ofere detalii.

Organizatia ETA, calificata drept "grup terorist" de catre Uniunea Europeana, lupta pentru independenta regiunii basce. Grupul este considerat responsabil pentru moartea a cel putin 828 de persoane.

Cooperarea dintre autoritatile de la Madrid si Paris a dus, in ultimii doi ani, la arestarea a cinci lideri ETA in Franta, tara folosita de organizatia basca pentru a lansa atacuri in Spania. Peste 30 de presupusi membri ETA au fost retinuti in 2010, inclusiv noul lider al miscarii separatiste Ibon Gogeascoechea Arronategui, care a fost capturat in nord-vestul Frantei in februarie.