Spania este o alta tara care ar putea beneficia de ajutorul instituit de tarile din zona euro pentru statele aflate in dificultate. Aceasta afirmatie a fost facuta de ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere - un apropiat al cancelarului german, Angela Merkel.

"Spania este intr-o situatie dificila si este potential vizata de planul de ajutor de 750 de miliarde de euro, infiintat la 10 mai" - a explicat responsabilul german, reamintind ca aceasta tara ocupa presedintia semestriala a Uniunii Europene pana in luna iulie - relateaza France Presse.

Intre timp, guvernul de la Madrid urmeaza sa aprobe, joi, planul de reducere a deficitului bugetar. Angajatii din sistemul public - ale caror salarii vor fi reduse cu 5% - vor organiza proteste, in intreaga tara.

Statele din zona euro au infiintat, impreuna cu Fondul Monetar International, un imprumut in valoare de 110 miliarde de euro pentru Grecia, prima transa fiind virata in urma cu doua zile.

De asemenea, tarile din zona euro au decis, tot cu sprijinul FI, un plan de 750 de miliardede euro pentru a veni in ajutorul tarilor care sunt in dificultate.

La inceputul lunii mai, premierul Jose Luis Zapatero a dezmintit categoric zvonurile aparute pe pietele financiare potrivit carora Spania ar intentiona sa ceara un imprumut de 280 de miliarde de euro. "Este o nebunie abosluta!" - a adaugat seful cabinetului de la Madrid.