Talibanii au lansat in noaptea de marti spre miercuri un atac deosebit de indraznet asupra bazei militare din Bagram, cea mai mare din Afghanistan, in cursul caruia si-au pierdut viata 11 insurgenti si un muncitor american, iar noua soldati ai NATO au fost raniti, anunta AFP.

"In cursul acestei dimineti, 20 de talibani kamikaze au atacat baza din Bagram din flancurile estic si vestic", a declarat Zabihullah Mujahid, un purtator de cuvant al comandamentului militantilor islamisti.

Atacul vine la doar o zi dupa un atentat sinucigas cu o masina-capcana care a ucis cinci soldati americani, un colonel canadian si 12 afghani in Kabul.

Atacul a inceput in jurul orei patru dimineata si s-a incheiat dupa circa sase ore.

Cel putin patru atacatori purtau veste cu explozibil si au fost ucisi inainte de a reusi sa le detoneze. Insurgentii nu au reusit sa intre in baza militara, sustin reprezentantii NATO.

Un purtator de cuvant al coalitiei a declarat pentru AFP: "Au atacat o poarta dar nu au reusit sa intre... raspunsul soldatilor a fost destul de rapid".

Bagram se afla la circa 60 de kilometri de Kabul si adaposteste o imensa baza militara si un aeroport al NATO.

Incepand cu 2005, fiecare an aduce un nou record negru in ceea ce priveste pierderile in randul trupelor aliate, care se afla in Afghanistan de la sfarsitul anului 2001.

Talibanii, a caror insurectie s-a intensificat in ultimii doi ani, lanseaza tot mai des atacuri sinucigase indraznete, ajungand pana in centrul capitalei Kabul, zona cea mai bine pazita din tara, dar atacurile asupra bazelor militare NATO sunt mult mai rare.