Conflictul transnistrean a devenit un subiect fierbinte ale acestor zile, in contextul vizitei presedintelui rus Dmitri Medvedev la Kiev. Cei doi presedinti sustin un statut special al Transnistriei si recunosc rolul "important si stabilizator" al trupelor ruse. UE cerea luni o reluare a negocierilor in formatul 5+2, iar un editorialist al Washington Post vorbeste despre o abandonare a vecinilor Rusiei in sfera sa de influenta. In acelasi timp, Filat vrea inlocuirea trupelor ruse cu o misiune civila internationala si spera in sprijinul Europei.

Medvedev si Ianukovici au vorbit la Kiev despre solutionarea problemei transnistrene. Sunt doua parti importante in formatul 5+2, care are ca parti la negociere pe Moldova, Ucraina, Rusia, Transnistria si OSCE, cu SUA si UE observatori.

Potrivit unor surse ale Stratfor, compania de informatii si analiza americana, cei doi presedinti anunta marti un "efort coordonat" in solutionarea conflictului, ceea ce, evident, nu este un semn bun, avand in vedere faptul ca Ucraina devine pe zi ce trece un vasal fidel al Moscovei. Unimedia citeaza declaratia semnata de cei doi presedinti in care se arata ca Moldova si Tiraspolul trebuie sa ajunga, prin "mijloace politice pasnice si prin dialog egal", la un statut special pentru regiunea transnistreana in cardul suveranitatii si integritatii teritoriale a R. Moldova, neutralitatii constitutionale si formarii unei zone economice si a apararii unice.

In documentul citat, Rusia si Ucraina "accentueaza rolul important si stabilizator in actuala operatiune de mentinere a pacii din regiune si pledeaza pentru o colaborare constructiva a tuturor elementelor ei componente". Cele doua parti mai arata ca intentioneaza sa creeze conditiile necesare reinceperii negocierilor in formatul 5+2.

Ce zice UE?

O reluarea a acestor negocieri a cerut luni si UE, prin vocea Inaltului Reprezentant pentru Politica Externa. Catherine Ashton arata ca UE "ramane pe deplin angajata in reluarea negocierilor in formatul 5+2, fara preconditii sau intarzieri si cu respectarea deplina a principiilor fundamentale ale suveranitatii si integritatii teritoriale ale R. Moldova".

Ce zic analistii americani?

Intr-o analiza a vizitei lui Medvedev la Kiev, Stratfor arata ca problema transnistreana este unul dintre punctele fierbinti de pe agenda bilaterala, alaturi de fuziunea companiilor energetice Gazprom si Naftogaz.

Stratfor arata ca declaratia comuna pe tema conflictului din Transnistria satisface dorinta Ucrainei de a juca un rol mai important in regiune, de a se simti o parte strategica in mediere si in procesul decizional privind politica externa a R. Moldova.

"Ucraina este importanta: are granita cu Moldova si cu Transnistria si 100.000 de ucraineni traiesc in tara invecinata. Acestia se adauga celor 150.000 de rusi ce traiesc in tara, plus celor 5.000 de soldati rusi stationati in Transnistria si astfel cele doua tari detin o forta formidabila in Moldova", comenteaza Stratfor.

Printr-un rol pregnant acordat Ucrainei, de fapt capata Moscova influenta, in conditiile in care Kievul va fi de-acum pentru ramanerea trupelor ruse in Transnistria, spre deosebire de pozitia anteriora, rezervata a administratiei Iuscenko.

Compania americana remarca si faptul ca aceste incercari ruso-ucrainene se vor lovi de pozitia Moldovei, care are si sprijinul european. Un sprijin pe care insa nu se stie daca poate conta in aceste momente in care Europa este prinsa si ea in propriile probleme politice si economice si "nu are multa energie de consumat pentru Moldova". "Asta deschide usa Rusiei, care a obtinut deja sprijinul Ucrainei, care devine un instrument rus de politica externa", comenteaza Stratfor.

Este o opinie impartasita in SUA, daca luam in considerare si editorialul lui David J. Kramer aparut sambata in Washington Post. Acesta se intreaba daca SUA, in numele resetarii relatiei cu Moscova, nu au renuntat la vecinatatea Rusiei si au lasat-o sa cada in sfera sa de influenta. "In interesul de a elimina problemele iritante de pe agenda sa cu Moscova, ceda administratia Obama in a mai cere Rusiei sa isi retraga trupele de pe teritoriul Georgiei si Moldovei?", se intreaba editorialistul.

Ce zic Chisinaul si Tiraspolul?

Inte timp, Transnistria insista pentru cresterea contingentului rus in zona de securitate, potrivit Infotag, citat de Moldova Azi, iar premierul moldovean Vlad Filat cere, dimpotriva, transformarea misiunii de mentinere a pacii actuale "intr-o misiune civila multinationala cu mandat international".

"Guvernul Republicii Moldova pledeaza pentru diminuarea factorului militar in regiune, inclusiv prin retragerea completa a munitiilor care apartin Federatiei Ruse si a contingentului militar ce asigura paza acestora", se arata intr-un comunicat de presa al executivului de la Chisinau afisat pe site-ul Radio Vocea Basarabiei.

UPDATE: Ce zice Romania?

"MAE sustine propunerea Republicii Moldova de a transforma forta de mentinere a pacii din Transnistria intr-o misiune civila multinationala cu mandat international", se arata intr-un comunciat al institutiei, care mai arata ca a luat nota de declaratia comuna ruso-ucraineana referitoare la dosarul transnistrean.

Romania isi exprima speranta ca pozitiile partilor implicate in acest format consacrat al negocierilor vor determina reluarea discutiilor pentru gasirea solutiei politice care sa asigure securitatea si stabilitatea in vecinatatea directa a Uniunii Europene, cu indeplinirea angajamentelor de la Istanbul din 1999. Ceea ce inseamna, de fapt, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Transnistriei.