Fostul magnat rus al petrolului, Mihail Hodorkovski, aflat in arest inca din anul 2003, pentru frauda si evaziune fiscala, a anuntat marti, printr-o scrisoare deschisa, ca intra in greva foamei, potrivit AFP. El acuza un tribunal din Moscova de faptul ca i-ar fi prelungit ilegal perioada de detentie, decizie ce ar contrazice mai multe modificari legislative anuntate recent de presedintele Dmitri Medvedev.

  • "Voi fi in greva foamei pana cand voi obtine confirmarea ca Dmitri Medvedev a primit de la voi sau de la alt oficial informatii referitoare la incalcarea amendamentelor recente, in cazul meu", a anuntat Mihail Hodorkovski.
  • "Consider ca este important pentru presedintele Medvedev sa stie exact cum este aplicata legea de catre angajatii statului. Daca presedintele este de acord ca legea semnata de el si aprobata de Parlament sa fie neglijata de angajatii statului, atunci ma resemnez cu situatia mea", a adaugat acesta.

Mihail Hodorkovski, candva cel mai bogat om din Rusia, a fost arestat pe 25 octombrie 2003, pe aeroportul Novossibirsk, din Siberia, el ispasind in prezent o condamnare de 8 ani pentru frauda si evaziune fiscala. In plus, el este judecat acum la Moscova intr-un nou dosar, in care este acuzat de furtul a milioane de tone de petrol.

Analistii sustin insa ca arestarea si condamnarea fostului patron al Iukos ar fi fost ordonata de Kremlin, pentru a restabili controlul statului asupra activelor de petrol si pentru a reduce la tacere un om de afaceri cu ambitii politice.