La o zi dupa ce Teheranul a eliberat o tanara studenta franceza acuzata de spionaj, Franta se pregateste sa elibereze un iranian inchis pe viata pentru asasinarea din august 1991 a lui Shapour Bakhtiar (in varsta de 76 ani), fost prim ministru iranian aflat in exil, anunta New York Times.

Autoritatile franceze si iraniene neaga o intelegere bilaterala pe acest subiect, dar opozitia si mass-media franceza considera scenariul eliberarilor suspicios.

Ministrul francez de Interne Brice Hortefeux a anuntat luni intr-o conferinta de presa ca a semnat ordinul de expulzare pentru Ali Vakili Rad condamnat in 1994 pentru asasinat. Decizia oficiala apartine insa unui tribunal francez care va judeca marti cererea de eliberare conditionata inaintata de catre Ali Vakili Rad, dar se pare ca acesta va fi eliberat imediat si trimis in Iran.

Shapour Bakhtiar a fost ultimul prim ministru in timpul regelui Mohammad Reza Pahlevi care a fost detronat in 1979 printr-o revolutie islamica. Anchetatorii au decis ca Bakhtiar a fost ucis la comanda guvernului de la Teheran.