Partidul de guvernamant din Ungaria, FIDESZ, a anuntat luni ca doreste sa reduca numarul de parlamentari, incepand cu 2014, de la 386 la 200, anunta Reuters. La acestia s-ar putea adauga 13 parlamentari care sa reprezinte minoritatile nationale.

FIDESZ, care a castigat alegerile din aprilie si va forma guvernul ungar in cursul acestei luni, a precizat ca printre prioritatile legislative figureaza reducerea numarului de ministri, a alesilor in consiliile municipale si relaxarea regulilor privind acordarea dublei cetatenii.

Partidul poate modifica legea fundamentala, in conditiile in care detine, alaturi de aliati, o majoritate de doua treimi in Parlament.

De asemenea, partidul de centru-dreapta a anuntat si ca va inaspri pedepsele pentru o serie de acte criminale.

"Amendarea constitutiei si cele doua proiecte de legi pe care le depunem acum marcheaza inceputul unei noi ere politice", a afirmat, in fata parlamentului, vicepremierul desemnat, Tibor Navracsics.

"Scopul nostru este sa cream un stat competitiv, care actioneaza disciplinat si care obtine performante bune, in serviciul cetatenilor si al unei cresteri durabile", a adaugat el.

FIDESZ a promis ca va reduce taxele, incepand cu iulie, si ca va incerca sa negocieze cu creditorii internationali un deficit bugetar mai mare pentru anul viitor, in conditiile in care tinta curenta este de 3,8% din PIB.