Republica Moldova va beneficia, in perioada 2011-2013, de asistenta in valoare de peste 40 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, pentru modernizarea institutiilor statului. Potrivit Unimedia, anuntul a fost facut de Comisarul european pentru Extindere si Politica europeana de vecinatate, Stefan Füle, in urma unei intalniri cu premierul moldovean Vlad Filat.

Programul prevede oferirea de echipament, asistenta tehnica, programe de instruire, programe academice, schimb de experienta si schimb de experti intre institutiile similare din Republica Moldova si Uniunea Europeana.

Unitatile beneficiare sunt Cancelaria de Stat, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare, Inspectoratul General de Supraveghere Fitosanitara, Agentia Nationala pentru Protectia Concurentei, Agentia pentru Achizitii Publice, Agentia pentru Protectia Proprietatii Intelectuale, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei, Procuratura Generala.

  • „Acest Program ne va permite sa transformam institutiile noastre in institutii europene, responsabile fata de cetatean, astfel incat procesul de europenizarea a tarii noastre sa devina vizibil inca de la interactiunea cetatenilor cu structurile statului”, a apreciat premierul moldovean Vlad Filat.
  • „Uniunea Europeana isi va consolida substantial pachetul de asistenta pentru Republica Moldova in viitorul apropiat”, a afirmat, la randul sau, Comisarul european pentru Extindere.

Potrivit oficialului european, Bruxelles-ul a oferit Chisinaului, in ultimii 10 ani, peste 270 de milioane de euro sub forma de granturi, iar in urmatorii trei ani, Republica Moldova va beneficia de inca aproximativ 550 de milioane de euro