Luni, cand la Kiev va sosi presedintele rus Dmitri Medvedev, fostul premier ucrainean Iulia Timosenko, pana nu demult considerata principalul partener politic al premierului Vladimir Putin, va fi audiata de Procuratura generala. Timosenko nu exclude posibilitatea ca judecatorii sa decida retinerea ei. Reprezentantii puterii afirma ca nu au nici o legatura cu actiunile procuraturii, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Dosarul nou deschis dateaza din 2003. Pe atunci, consilierul lui Timosenko, Vladimir Borovko, a sesizat Procuratura, sustinand ca liderul opozitiei ar fi incercat prin intermediul lui sa-i mituiasca pe judecatori cu suma de 125.000 de dolari pentru eliberarea din arest a rudelor si prietenilor ei, implicati in activitatea corporatiei „Sistemele energetice unite ale Ucrainei”.

In acest caz, Iulia Timosenko a petrecut deja o luna si jumatate dupa gratii, in 2001. Odata cu venirea la putere a lui Viktor Iuscenko, ancheta a fost inchisa, iar in noiembrie 2005, la doua luni dupa decizia lui Iuscenko de a demite Guvernul, Timosenko a reusit sa-si asigure protectie pentru viitor: Curtea suprema a anulat toate anchetele penale deschise impotriva ei, a membrilor familiei ei si a colaboratorilor. Nu se stie insa din ce motiv, in decizia Curtii nu a fost mentionata sesizarea lui Borovko privint tentativa de dare de mita, ceea ce a permis Procuraturii generale sa redeschida cercetarile.

Iulia Timosenko este de parere ca se afla in fata unei incercari de neutralizare a celui mai puternic lider al opozitiei, in contextul „elaborarii unui amplu proiect de privatizare a companiilor de stat folosind mecanismul crearii de intreprinderi mixte cu Rusia”, fapt ce pune in pericol insasi independenta de stat a Ucrainei.

Politologul Vladimir Fesenko nu crede ca Iulia Timosenko va fi arestata, pentru ca un astfel de gest i-ar mobiliza pe adversarii lui Ianukovici si ar atrage atentia Occidentului asupra fostului premier.

Analistul este de parere ca puterea incearca sa rezolve probleme tactice impiedicand opozitia sa blocheze semnarea acordurilor cu Rusia si consolidand, in acelasi timp, noul sistem al coordonatelor politice, unde opozitia si actiunile stradale vor inceta sa mai fie factori de presiune asupra politicii de stat.