Liderul polonez Bronislaw Komorowski isi conduce rivalii inainte de alegerile prezidentiale din 20 iunie, convocate dupa moartea presedintelui Lech Kaczynski intr-un accident aviatic, informeaza AFP.

Liberalul Komorowski, presedintele Camerei inferioare si purtator de cuvant al Parlamentului, desemnat presedinte interimar dupa dezastrul din 10 aprilie, a obtinut peste 50% din preferintele participantilor la doua sondaje, devansandu-l pe Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al regretatului presedinte.

Un sondaj realizat de TNS OBOP Pollsters a constatat ca 51% dintre oamenii chestionati ar vota pentru Komorowski, un aliat-cheie al premierului liberal Donald Tusk. Un total de 38% ar vota pentru conservatorul Kaczynski, liderul opozitiei, conform sondajului care a interogat 949 de oameni intre 7 si 10 mai.

Alt sondaj, realizat intre 8 si 13 mai de institutul CBOS pe un esantion 1.000 de oameni, i-a acordat lui Komorowski 50% din voturi fata de cele 27% pentru Kaczynski.

Ceilalti opt candidati pentru alegerile prezidentiale nu au nici o sansa serioasa pentru a castiga un suport semnificant, potrivit sondajelor recente. Daca nici unul dintre candidati nu castiga cel putin 50% dintre voturi, al doilea tur de scrutin va fi organizat pe 4 iulie.

Alegerile au fost declansate dupa ce Lech Kaczynski si alte 95 de persoane, printre care zeci de figuri militare de rang inalt din Polonia si politicieni importanti au murit intr-un accident aviatic in Rusia, pe data de 10 aprilie.