Limuzinele oficiale ale Parlamentului din Bulgaria vor fi scoase la vanzare, pentru ca sunt prea costisitoare de intretinut, a anuntat presedintele Legislativului bulgar, Tsestka Tsacheva. Potrivit acesteia, dupa ce masinile de serviciu vor fi scoase din uz, demnitarii bulgari vor fi nevoiti sa-si foloseasca masinile personale, relateaza Novinite.com.

Tsacheva a explicat intr-un interviu televizat ca cele mai multe dintre masinile oficiale folosite de parlamentarii bulgari sunt destul de uzate, iar 40 din cele 165 de autoturisme (majoritatea marca Mercedes) nici nu mai sunt bune de condus. Astfel, Parlamentul va renunta la masinile respective cat mai repede posibil, a declarat Tsacheva, precizand ca parlamentarii bulgari vor trebui apoi sa se deplaseze la serviciu cu masinile personale.

Insasi presedinta Parlamentului conduce un BMW vechi de 10 ani, pus la dispozitie de Serviciul de Protectie Nationala din Bulgaria (NSO), serviciu care duce de asemenea lipsa de masini noi, desi este responsabil cu transportarea oficialilor bulgari de rang inalt.

Scoaterea la licitatie a masinilor de lux ale demnitarilor este considerata o masura anticriza, prin care se incearca reducerea bugetului Parlamentului cu 20%.

Tsacheva a propus ca banii obtinuti pe masinile vandute sa fie investiti in achizitionarea de noi autoturisme, dar mai putine si mai ieftine. Insa Krasimir Velchev, vicepresedintele partidului de guvernamant GERB, a anuntat miercuri ca nu vor fi cumparate masini noi pentru parlamentari.

Grupurile parlamentare bulgare au la dispozitie o saptamana pentru a elabora o strategie privind reducerea costurilor de transport. Intre timp, masinile uzate ale parlamentarilor vor fi verificate tehnic pentru a se decide daca vor fi scoase la vanzare.