In Israel, aura mistica ce inconjoara stiintele oculte ale kabalei, mistica evreiasca secreta si rezervata initiatilor, ar putea sa se disperseze, incet incet. Daca puritanii practica in continuare kabala noaptea, in pesteri, altii au facut un comert infloritor din aceasta mistica, relateaza AFP.

O mare expozitie, "Ingeri si demoni, magia evreiasca de-a lungul timpului", care s-a deschis recent la Ierusalim, contribuie la inlaturarea tabuurilor care inconjoara aceste credinte foarte populare in Israel.

"In spatele acestor practici exista in realitate nevoi umane elementare: oamenii au nevoie de dragoste, de sanatate, de siguranta. Este acelasi lucru ca si in urma cu 3.000 de ani si de aceea aceste traditii se mentin", explica profesorul Gideon Bohak, profesor de istorie, specializat in mistica evreiasca la Universitatea din Tel-Aviv.

"Se practica in continuare magia evreiasca pe care o denumesc 'autentica', izvorata din vechea traditie Zohar (cartea sfanta a kabalei). Dar se intalneste din ce in ce mai des o magie de genul 'New Age', care pretinde ca isi trage radacinile din traditia evreiasca", isi exprima el dezamagirea.

In fiecare joi, la miezul noptii, un grup de adepti ai kabalei mentin o traditie ancestrala si se strang intr-o grota slab luminata din Beit Meir (in vestul Ierusalimului) in jurul rabinului si maestrului lor, Ouri Revach.

Departe de privirile oamenilor, ei profita de o conjunctura astrologica benefica pentru a studia pana in zori secretele cartii Zohar ("Splendoare").

Dar kabala 'reinterpretata', destinata marelui public, isi deschide secretele in centrele de "kabala aplicata" care infloresc in Israel, unde novicii sunt initiati in incantatiile si remediile magice extrase din Zohar.

In clinica din Hod HaSharon, in apropiere de Tel-Aviv, Itzhak Mizrahi rezolva problemele cele mai comune ale clientilor sai prin metode magice - gasirea dragostei, rezolvarea disputelor dintre vecini, promovarea in functie si chiar evitarea unui divort. Pentru aceasta, el pregateste amulete, scriind pe bucati de pergament incantatii extrase din Zohar.

"Imi fac remediile pe baza de plante medicinale pe care le culeg in mod regulat din Maroc. Unul dintre cele mai cautate remedii este cel care iti permite sa castigi inima persoanei iubite", spune Itzhak Mizrah, din biroul sau, unde se aliniaza pahare umplute cu pudre multicolore.

Dar daca Torah tolereaza aceasta 'magie alba', ea condamna folosirea 'magiei negre'.

Ultranationalistii israelieni s-au laudat ca au recurs la magia neagra impotriva a doi premieri pe care ii considerau tradatori: Itzhak Rabin, asasinat in 1995, si Ariel Sharon, care a cazut intr-o coma profunda in 2006.

"Nu o sa spun niciodata ca Rabin a murit pentru ca cineva a rostit un blestem. Rabin a murit pentru ca cineva a apasat pe tragaci. Magia a fost folosita pentru a legitima violenta impotriva altor evrei, si imi este teama ca acest lucru s-ar putea intampla din nou in viitor", avertizeaza profesorul Bohak.