Slovacia si-a rechemat ambasadorul din Ungaria pentru consultari, dupa ce Budapesta a anuntat ca vrea sa relaxeze regimul acordarii cetateniei pentru etnicii maghiari care traiesc in afara tarii, a anuntat joi ministrul ungar de Externe, Peter Balazs, citat de Politics.hu.

Balazs a precizat, intr-o interventie televizata, ca nu trebuie grabita adoptarea noilor legi, inainte de alegerile din Slovacia. In caz contrar, a avertizat el, ar putea fi slabita pozitia partidului minoritatii maghiare din Slovacia.

Un purtator de cuvant al Ministerului slovac de externe a declarat, pentru agentia MTI, ca ambasadorul Peter Weiss a fost rechemat pentru consultari deoarece guvernul care va prelua puterea in Ungaria nu doreste sa se consulte cu Slovacia asupra legii privind dubla cetatenie.

Parlamentul Ungariei intentioneaza sa discute acest subiect in sedinta inaugurala de vineri.

Alegerile generale din Ungaria au fost castigate, dupa opt ani de guvernare de stanga, de partidul de centru-dreapta Fidesz, condus de Viktor Orban, care are 263 de mandate in Parlament, suficiente pentru a forma singur guvernul.

La inceputul lunii mai, Viktor Orban a afirmat ca va fi premierul intregii populatii maghiare din lume, estimata la 15 milioane de oameni.