Iranul ar putea lovi tinte din Europa Occidentala in 2014, sustine un raport dat publicitatii luni de International Institute for Strategic Studies (IISS), citat de AFP. In acelasi timp, expertii sunt de parere ca autoritatile de la Teheran au nevoie de cel putin inca un deceniu pentru a realiza o racheta capabila sa atinga coasta de est a Statelor Unite ale Americii.

Expertii IISS sunt de parere ca Iranul face "progrese solide" in dezvoltarea rachetelor balistice "in paralel" cu eforturile sale de a-si extinde capacitatile nucleare. "Cele doua programe par sa fie conectate, cu scopul de a da Iranului capacitatea de a lansa focoase nucleare mult dincolo de granitele sale", precizeaza IISS.

Grupul de analiza, care isi are sediul in Londra, afirma ca rachetele iraniene pot fi folosite pentru a desfasura o campanie de teroare in Orientul Mijlociu, cu toate ca, in prezent, ele nu au precizia necesara de a dobori "activitatile militare critice" ale altei tari.

De asemena, expertii IISS afirma ca, in acest moment, Teheranul a depasit Phenianul in ceea ce priveste capacitatea tehnica.

Testarea unor rachete de acest gen dureaza in general mai mult de patru ani, fiind necesare peste o duzina de zboruri de incercare. "De aceea, cel mai probabil ca Iranul nu va fi capabil sa realizeze rachete ce pot atinge vestul Europei inainte de 2014 sau 2015", au afirmat expertii IISS.

SUA si alte state occidentale au acuzat Iranul ca dezvolta un program nuclear militar, insa Teheranul afirma ca nu urmareste decat scopuri civile.

In acelasi timp, IISS sustine in raportul sau despre capacitatile balistice ale Iranului ca Teheranul are nevoie de cel putin inca un deceniu pentru a realiza o racheta capabila sa atinga coasta de est a Americii.