Kamikaze, talibani si atacuri cu bomba au ucis luni cel putin 66 de oameni si au ranit peste 200 de persoane in Irak. Este cea mai sangeroasa zi de la inceputul anului, zi in care Irakul s-a confruntat cu peste 10 atentate. Atacurile din Bagdad si din orasele de la sud, nord si vest de capitala, par sa aiba ca obiectiv convingerea irakienilor ca al-Qaida este inca o forta in Irak, in ciuda infrangerilor suferite pe campul de lupta, in ultimele saptamani, transmite Reuters.

Cel putin 35 de persoane au fost ucise dupa ce doua masini capcana au explodat in apropierea unei fabrici din orasul Hilla, la 62 de kilometri de Bagdad. O a treia explozie a avut loc cand politia si medicii au ajuns la locul tragediei. "Arata ca o adevarata campanie a teroristilor, nu doar in Hilla", a declarat guvernatorul provinciei Babil, Salman al-Zarqani. Atacurile sunt o reactie la eforturile siitilor de a forma o coalitie de guvernare, dupa alegerile de pe 7 martie, a precizat oficialul.

Tot in cursul zilei de luni, un atentator sinucigas care purta o vesta cu explozibil si un alt kamikaze au ucis cel putin 13 persoane si au ranit 40 de oameni intr-o piata din al-Suwayra, la 50 de kilometri sud-est de Bagdad. In Bagdad, barbati inarmati au omorat cel putin sapte soldati si politisti irakieni, dupa ce au atacat sase puncte de control. Atacurile de la punctele de control au avut loc aproximativ la aceeasi ora.

"Acesta a fost un mesaj pentru noi, ca ne pot ataca in diferite puncte ale orasului in acelasi timp", a declarat pentru Reuters un oficial de la Ministerul de Interne, sub protectia anonimatului. Alte atacuri au avut loc in provincia Anbar si in Mosul, ridicand numarul celor care au fost ucisi la cel putin 66.

Atacurile sunt un semn de putere din partea insurgentei sunite - o factiune slabita, dar inca periculoasa - dupa ce fortele guvernamentale au dejucat o serie de atentate al-Qaida, in ultimele saptamani. Atacurile sinucigase sunt specifice al-Qaida, iar atentatele de luni s-au petrecut in zone in care gruparea detinea in trecut controlul. Alegerile din martie, care nu s-au finalizat cu un castigator clar, au alimentat insa tensiunile din aceste zone, sustin analistii.