Vladimir Putin a refuzat participarea printului Charles si a vicepresedintelui SUA, Joe Biden, la parada din Piata Rosie care va marca a 65-a aniversare a sfarsitului celui de-al doilea Razboi Mondial, relateaza The Guardian, care citeaza surse diplomatice concordante.

Rusia l-a invitat pe Gordon Brown la ceremonia de duminica - care se anunta a fi cea mai mare de pana acum. Dar primul ministru nu a putut confirma participarea, din cauza alegerilor generale, iar Foreign Office a sugerat participarea printului Charles.

Saptamana trecuta, printul a fost nevoit insa sa-si schimbe programul, dupa ce Putin a lasat sa se inteleaga clar ca nu doreste prezenta sa acolo - cel mai probabil din cauza refuzului Marii Britanii de a-l extrada pe Boris Berezovski.

Premierul Putin a refuzat si prezenta lui Joe Biden - un apropiat al lui Mihail Saakasvili, presedintele Georgiei, pe care seful guvernului de la Moscova l-a amenintat in 2008 ca "il spanzura de oua".

Barack Obama ii spusese presedintelui rus Dmitri Medvedev ca nu poate participa la ceremoniile de la Moscova si a propus prezenta lui Biden.

Pavel Felgenhaur, analist pe probleme militare si editorialist la ziarul de opozitie Novaya Gazeta, sustine ca Putin personal a decis sa-l elimine pe printul Charles de pe lista invitatilor. "A fost in intregime decizia lui", a declarat acesta, iar informatia a fost confirmata din mai multe surse.

Felgenhaur spune ca puterea din Rusia nu are intentii sa dea dovada de flexibilitate acum, dupa seria de succese in politica externa, care includ rasturnarea guvernului pro-occidental din Ucraina de o coalitie pro-rusa si revolutia de luna trecuta din Kirghistan, unde se afla acum la conducere o administratie apropiata Kremlinului.

Pentru prima oara, trupe din Marea Britanie, Franta si Statele Unite - aliatii URSS in timpul razboiului - vor lua parte la parada din Moscova, unde vor defila alaturi de 10.500 de soldati rusi. Peste 25 de lideri de stat, printre care si cancelarul german Angela Merkel, vor participa la ceremonii.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si-a anulat in ultima clipa participarea, sambata, invocand criza greceasca.

In schimb, la Moscova nu va fi niciun om politic anglo-saxon de varf - atat SUA, cat si Marea Britanie vor fi reprezentate de ambasadorii lor in capitala rusa.

Relatiile dintre Marea Britanie si Rusia s-au imbunatatit de la uciderea, in 2006, a lui Alexander Litvinenko, moment in care Londra a expulzat mai multi diplomati rusi. Dar se pare ca Putin nu l-a iertat pe Tony Blair, dupa ce Marea Britanie i-a acordat azil politic, in 2003, oligarhului rus Berezovski, un adversar declarat al numarului unu al Rusiei.

De la acel moment, Putin a refuzat orice intalnire cu liderii politici britanici. In ultimii trei ani, nu a existat nicio intalnire formala cu premierul Gordon Brown. Kremlinul si-a anuntat deschis preferinta, recent, pentru o administratie conservatoare in Downing Street.