O noapte plina de incertitudine pentru primele trei partide ale Marii Britanii: Labour, Tory si LibDem. Expertul London School of Economics Patrick Dunleavy a publicat pe blog-ul LSEdedicat alegerilor o analiza a impactului votului public asupra partidelor britanice.

Dupa alegerile din sase mai, Partidul Laburist a pierdut una din sase participatii la vot (vote share), "insa s-a comportat mai bine decat preziceau sondajele de opinie in orele de pe urma ale campaniei, ramanand in cursa. Conservatorii si-au marit cota de voturi cu 4% in cinci ani. Liberal-Democratii au esuat in incercarea de a reusi sa se impuna ca al doilea partid iar cota lor de voturi a stagnat", scrie Patrick Dunleavy.

Partide
Voturi %
Schimbare in sustinere % din 2005Procent voturi vs. 2005
Conservative       36.9+433
Labour                  29.8-6
36
LibDems              23.4 
+0.4
23
UKIP                     3.1+0.8
2.3
BNP                      1.9+1.2
0.7
SNP (Scotland)1.7+0.1
1.6
Greens                  0.9
-0.1
1.0

Plaid Cymru (Tara Galilor)

0.6 
-0.1
0.7

Ce inseamna aceste rezultate pentru partide?

Conservatorii au cu 7 procente in plus fata de laburisti si, din 2005 incoace, sustinerea lor a crescut cu 4%, portivit analistului LSE, care nu se declara insa impresionat de aceasta crestere.

In ceea ce-i priveste pe laburisti, sustinerea lor a scazut cu sase procente, dar partidul a recuperat 2 procente pe finalul alegerilor. "Probabil apelul laburistilor pentru vot tactic a dat roade. Sau poate difuzarea la tv a dramei din Grecia in ultimele doua zile a ajutat dramatizarea si a scos in evidenta ceea ce sustineau si laburistii, si anume ca masuri austere lasate in grija unui guvern conservator vor afecta multe grupuri diferite", crede Dunleavy.

Procentul de voturi al liberal-democratilor ramane neschimbat din 2005 incoace. "Nick Clegg a repetat agitatia pe care a raspandit-o imprudent in momentele de incredere, cand a declarat ca nu poate lucra cu Gordon Brown, l-a insultat pe prim-ministru declarand ca ar fi 'disperat', a spus ca este 'o cursa cu doi cai' intre LibDems si Tory, cu Partidul Laburist scos din cursa si asa mai departe", apreciaza expertul britanic. Acesta adauga ca decizia de a descuraja votul tactic in ultimele doua zile ale campaniei nu pare sa fi fost inteligent aleasa in acest moment.

Expertul LSE crede ca sperantele pentru o coalitie exista atat timp cat Clegg ii va aborda pe liderii celor doua partide intr-o maniera matura si inteligenta. Pentru a intra in prima coalitie britanica de la 1920 incoace, LibDems trebuie sa insiste asupra schimbarilor majore in sistemul de cheltuieli publice, sa reduca imprumuturile statului si sa iasa din recesiune.

Ce ar trebui sa ceara Nick Clegg de la Partidul Laburist?

  • O intelegere de coalitie formala pentru cel putin doi ani, inclusiv sapte ministri din 23, poate chiar Clegg insusi in fruntea Ministerului de Externe, Huhne la Ministerul de iNterne si Cable Secretar-sef;
  • legislatie pentru un parlament pe patru ani - astfel ca toata lumea sa stie din timp data urmatoarelor alegeri generale;
  • angajamentul laburistilor de a introduce imediat Votul Alternativ (AV) si sustinerea elanului de reforma a votului Comisiei Jenkins inntr-un referendum;
  • un proces amplu de dezvoltare in comun a politicilor de catre cele doua partide

Ce ar trebui Nick Clegg sa ceara conservatorilor?

Potrivit lui Patrick Dunleavy, Nick Clegg "ar trebui sa se abtina sa-i abordeze pe conservatori pentru o sustinere care nu implica o negociere formala a coalitiei pentru cel putin doi ani si ministri liberal-democrati - poate 5 din 23 ar fi un numar realist;

"Orice aranjament care-l lasa singur la guvernare pe David Cameron si ii da libertatea sa convoace urmatoarele alegeri la o data pe care el o alege ar fi sabia lui Domocles atarnand deasupra capului lui Clegg", crede Dunleavy.

David Cameron tocmai a invitat oficial LibDems la negocieri pentru o coalitie, dupa ce Gordon Brown declarase anterior ca Tory si LibDems au dreptul la primele negocieri. Discursul lui Nick Clegg este asteptat dintr-un moment intr-altul.