Eruptia vulcanului islandez Eyjafjallajokull este din nou in faza exploziva, lava a incetat sa se scurga si magma este proiectata in toate sensurile din cauza exploziilor in crater, potrivit unui raport comun al Oficiului meteorologic islandez si al Institutului islandez al stiintelor Terrei, citate de AFP.

"Panasul de cenusa se ridica deasupra craterului la altitudinea de 4.000-7.000 m, iar caderi considerabile de cenusa se asteapta in functie de directia vantului", continua documentul, subliniind ca "nu exista niciun semn ca eruptia s-ar apropia de sfarsit".

Eyjafjallajokull a intrat in eruptie in 14 aprilie, scuipand un nor de cenusa care a paralizat traficul aerian timp de o saptamana. Emisia de cenusa s-a diminuat ulterior, iar vantul a permis redeschiderea aeroporturilor si reluarea zborurilor in Europa.

Irlanda a impus din nou inchiderea partiala a spatiului sau aerian incepand de joi 23h00 GMT pana vineri 12h00 GMT din cauza unui nor de cenusa venit din Islanda, au anuntat autoritatie aviatiei civile joi, transmite Agerpres.