Partidul Conservator a lui David Cameron se afla pe primul loc, in urma alegerilor parlamentare din Marea Britanie, insa nu a reusit sa obtina o majoritate absoluta a voturilor, potrivit primului exit-poll, dupa inchiderea urnelor. Potrivit CNN, Conservatorii au obtinut de 307 locuri in Parlament, Partidul Laburist- 255, iar Partidul Liberal-Democrat a castigat 59 de locuri. Numarul locurilor obtinute de conservatorii nu este insa suficient pentru ca ei sa poata forma singuri Guvernul.

Avand in vedere structura sistemului de vot britanic, unul dintre partide castiga o majoritate de locuri in Parlament (egale la numar cu circumscriptiile electorale), chiar daca exista trei partide nationale.

Ultima data cand niciun partid nu o obtinut mai mult de jumatate din locuri a fost in 1974. Guvernul s-a dovedit atunci a fi instabil iar alegatorii au fost chemati la urne dupa cateva luni.

Partidul Laburist ar putea parasi puterea dupa 13 ani. Actualul premier laburist Gordon Brown concureaza pentru un nou mandat impotriva energicului David Cameron (Partidul Conservator) si proaspatului Nick Clegg (Liberal-Democrat). Care are cele mai mari sanse la invitatia Reginei de a forma Guvernul? Tony Travers, directorul London School of Economics (LSE) Londra si asociat al departamentului Guvernamental de la LSE, face o descriere scurta a celor trei candidati principali.

Gordon Brown

Punctul forte al lui Gordon Brown este "conducerea economica", in special pe fundalul datoriei publice in crestere. Un risc al efectului domino, dupa problemele financiare din UE, ar putea angrena in curand si Marea Britanie, iar presa din Regat discuta de aceasta posibilitate, chiar daca UK nu a aderat la zona euro.

David Cameron

"Conservatorii au problema ideii lor marete, care este aproape imposibil de vandut in realitate", sustine Travers. O a doua problema subliniata de Travers este ca LibDems au devenit simbolul schimbarii, in ciuda intentiei similare a conservatorilor (Tory), la care a lucrat cativa ani pentru aceasta imagine.

Nick Clegg

Liberal-Democratii se afla intr-o situatie oarecum incomoda in relatie cu ambele partide. Nick Clegg nu a negat niciodata posibilitatea unei coalitii cu vreunul din partide. "Cand Nick Clegg vorbeste despre acest aspect, suna evaziv, la fel ca si oricare alt politician, si nu da bine pentru atitudinea de noi suntem diferiti", crede Tony Travers.