6 mai: ziua dupa care partidul Laburist ar putea parasi puterea dupa 13 ani. Actualul premier laburist Gordon Brown concureaza pentru un nou mandat impotriva energicului David Cameron (Partidul Conservator) si proaspatului Nick Clegg (Liberal-Democrat). Care are cele mai mari sanse la invitatia Reginei de a forma Guvernul? Tony Travers, directorul London School of Economics (LSE) Londra si asociat al departamentului Guvernamental de la LSE, face o descriere scurta a celor trei candidati principali.

Regulile scenei politice vor constrange politicienii sa rezolve situatia intre ei, astfel incat alegerea Reginei sa fie usoara si curata cand va invita un lider de partid sa devina prim-ministru. Regina are un secretar personal cu care se va sfatui; va mai apela si la avocati si experti in drept constitutional. "Doar in cel mai complicat, haotic scenariu decizia va cadea asupra Palatului", sustine Tony Travors.

Tony Travers, expert LSE
Tony Travers, expert LSE
Foto: HotNews.ro
Ceea ce a tinut Partidul Liberal-Democrat departe de putere atat timp este actualul sistem electoral britanic – in fiecare circumscriptie electorala primeste un fotoliu (mandat de parlamentar) doar cel care a iesit castigator. Oamenii nu vor vota pentru tine daca cred ca nu vei castiga, chiar daca ar vrea ca tu sa castigi (vot tactic). Votantii fideli ai laburistilor sunt mai numerosi decat cei fideli LibDem, Travers adauga.

Gordon Brown

Punctul forte al lui Gordon Brown este "conducerea economica", in special pe fundalul datoriei publice in crestere. Un risc al efectului domino, dupa problemele financiare din UE, ar putea angrena in curand si Marea Britanie, iar presa din Regat discuta de aceasta posibilitate, chiar daca UK nu a aderat la zona euro. Aici know-how-ul din Partidul Laburist, cu Gordon Brown si Alistair Darling "la volan", poate strange puncte, opiniaza directorul LSE Londra.

"Un lucru pe care trebuie sa-l faci in campanie este sa continui cursa crezand ca vei putea castiga", crede acesta, explicand cum laburistii au incercat sa treaca foarte repede peste gafa lui Brown. Potrivit expertului LSE, daca laburistii ies pe locul trei la numaratoarea votului popular, va fi traumatic pentru partid, dupa 13 ani de guvernare.

David Cameron

"Conservatorii au problema ideii lor marete, care este aproape imposibil de vandut in realitate", sustine Travers, si anume societatea mare (big society), o alternativa la statul sau guvernul mare "o idee perfect logic-traditionala conservatoare". O a doua problema subliniata de Travers este ca LibDems au devenit simbolul schimbarii, in ciuda intentiei similare a conservatorilor (Tory), la care a lucrat cativa ani pentru aceasta imagine.

In plus, desi ies mereu pe primul loc in sondaje, au cu cinci-sase procente mai putin decat inregistrau ani la rand. David Cameron ar putea chema liberal-democratii la guvernare, daca va fi invitat de Regina sa formeze guvernul. Insa in ochii electoratului, o coalitie este perceputa drept "nebritanica".

Nick Clegg

Liberal-Democratii se afla intr-o situatie oarecum incomoda in relatie cu ambele partide. Nick Clegg nu a negat niciodata posibilitatea unei coalitii cu vreunul din partide. "Cand Nick Clegg vorbeste despre acest aspect, suna evaziv, la fel ca si oricare alt politician, si nu da bine pentru atitudinea de noi suntem diferiti", crede Tony Travers. El sustine ca desi LibDems vor sa schimbe radical sistemul electoral, nu sunt foarte diferiti de Labour si Tory iar politicienii lor propusi pentru cele mai inalte functii nu pot fi folositi ca si agenti ai imaginii schimbarii. "Un guvern majoritar conservator ar fi capatul visului democrat-liberal. Exista posibilitatea ca sa aiba alegeri bune, dar sa nu obtina nici putere, nici influenta, datorita sistemului electoral."

==========================================

Referitor la situatia economiei, Institutul de Studii Fiscale din Marea Britanie a acuzat recent cele trei partide pentru ca n-au reusit sa prezinte propuneri concrete pentru reducerea deficitului bugetar, adauga directorul LSE Londra.

Cat despre imigratie, aceasta problema a fost folosita in campanie si ridicata de public. Travers sutine ca David Cameron a incercat sa o impuna la inceput. Iar gafa lui Brown fata de alegatoarea pensionara Gillian Duffy a concretizat-o pe finalul campaniei.

"Felul in care britanicii arata cat de satui sunt de actualii politicieni este sa isi mute preferintele nu la extrema, ci la centru. (..) Si, din cauza sistemului electoral britanic, este foarte probabil sa voteze fie pentru 'revolutie' (dupa standarde britanice), fie pentru 'nici o schimbare' din greseala. Pentru ca atunci cand ai aproape 30-30-30% pentru cele trei partide, este aproape imposibil sa stii cum sa-ti folosesti votul in mod eficient", a concluzionat Tony Travers.