Peste 44 de milioane de britanici sunt asteptati joi la urne in cadrul alegerilor generale, transmite BBC. Alegatorii au inceput sa voteze in cursul diminetii, iar sectiile de votare se vor inchide la ora locala 22 (ora 24, ora Romaniei). Sondajele de opinie realizate in ultimele zile nu arata un castigator clar al alegerilor. Conservatorii, reprezentati de David Cameron, se afla in fruntea preferintelor, urmati de Partidul Laburist al premierului Gordon Brown, la egalitate cu cel Liberal-Democrat, reprezentat de Nick Clegg.

Sectiile de vot s-au deschis la ora locala 7.00. Britanicii sunt chemati sa aleaga si consilierii locali in 164 de orase din Anglia.

Votul pentru alegerile generale se va desfasura in 649 de circumscriptii electorale, unde sunt inscrisi pe liste aproape 4.150 de candidati. Votul intr-una dintre circumscriptii, Thrisk si Malton, a fost suspendat pana la 27 mai, dupa ce unul dintre candidati a murit in timpul campaniei electortale.

Sectiile de votare se vor inchide la ora locala 22 (ora 24, ora Romaniei). Cele mai multe dintre sectiile de votare vor incepe procesul de numarare a sufragiilor imediat dupa finalul alegerilor, in timp ce 20 dintre sectii nu vor face acest lucru decat vineri dimineata.

Alegatorii britanici vor alege, de asemenea, primarii din Hackney, Newham, Lewisham si Watford.

Sondajele nu arata un castigator clar

Sondajele de opinie realizate in ultimele zile nu arata un castigator clar al alegerilor. Conservatorii, reprezentati de David Cameron, se afla in fruntea preferintelor, urmati de Partidul Laburist al premierului Gordon Brown, la egalitate cu cel Liberal-Democrat, reprezentat de Nick Clegg.

Alegerile parlamentare, cele mai stranse din 1992 incoace, ar putea aduce un prim-ministru conservator, dupa 13 ani de putere laburista - zece cu Tony Blair si trei cu Gordon Brown.

In sondajul ICM/Guardian, Partidul Conservator are 33%, iar cel Laburist si cel Liberal-Democrat sunt la egalitate, cu 28%. Daca sondajele se vor reflecta in realitate, Marea Britanie va fi condusa de un parlament fara majoritate.

Mai multe ziare au speculat ca partidul Conservator nu va dori o coalitie cu Liberal Democratii, mai apropiati de Laburisti, si ca va incerca sa formeze un guvern minoritar, insa acestia au negat informatiile.

In ciuda faptului ca Gordon Brown s-a descurcat cel mai putin satisfacator in dezbaterile televizate si a fost nevoit sa isi ceara scuze dupa ce a spus despre o pensionara ca este "bigota", sondajele nu s-au modificat in ultima saptamana. Premierul in functie a declarat ca se "lupta pentru propria viata" in aceste alegeri care urmeaza unei crize financiare globale.

David Cameron a admis ca milioane de britanici inca se decid asupra votului. "Trebuie sa mergem din usa in usa, din strada in strada, din casa in casa. Avem imens de multa munca de facut, multa lume de convins", a declarat acesta.

Candidatul liberal-democrat Nick Clegg, care a impresionat britanicii in prima dezbatere televizata din istorie pe 15 aprilie, si-a motivat echipa spunand ca "orice se poate intampla. Cerul este limita", acuzandu-l pe Cameron de o "aroganta care iti taie respiratia".