Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franta si China si-au anuntat miercuri sprijinul pentru eliminarea armelor nucleare din Orientul Mijlociu, ceea ce inseamna ca Israelul va trebui sa renunte la bombele nucleare pe care le detine, relateaza Reuters.

"Sunt hotarati sa implementam in totalitate rezolutia din 1995 referitoare la Orientul Mijlociu si sprijinim toate eforturile care se deruleaza in prezent in acest sens", au afirmat cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU, intr-o declaratie adoptata in cadrul conferintei privind Tratatul de neproliferare a armelor atomice, semnat in 1970.

Israelul nu a recunoscut niciodata ca detine arme atomice, dar nici nu a negat acest lucru.

Spre deosebire de alte puteri nucleare, Israelul nu a semnat Tratatul de neproliferare a armelor atomice, care l-ar obliga sa permita inspectii din partea Agentiei internationale pentru energia atomica.

Programul nuclear israelian a fost lansat in anii '50 de premierul David Ben Gurion, cu ajutorul Frantei. El este centrat pe reactorul de la Dimona, in desertul Neguev (sud).

Ulterior, statul evreu a ajuns la o intelegere, in 1969, cu Statele Unite, potrivit careia liderii evrei se vor abtine de la orice declaratie publica legata de potentialul nuclear al tarii lor si nu vor recurge la niciun test nuclear. In schimb, Washingtonul se angajeaza sa se abtina sa exercite presiuni asupra acestui dosar.

Niciun lider nu a indraznit pana in prezent sa incalce acest tabu si sa recunoasca existenta unui arsenal nuclear.

In ultimii ani, insa, aluziile referitoare la acest dosar au devenit din ce in ce mai transparente.