Rosu, galben si albastru: nu sunt, in acest caz, culorile steagului romanesc, ci culorile electorale ale celor trei lideri principali care se isi vor tine degetele incrucisate pe 6 mai, data alegerilor generale in Marea Britanie. Gordon Brown (Labour), David Cameron (Tory) si Nick Clegg (LibDem) se uita, probabil, la ceas mai des decat in oricare alta zi a acestui an.

Atat Brown, cat si Cameron spera la o majoritate parlamentara. Clegg spera la o coalitie, un sistem nepopular in Marea Britanie. De ce ar vrea laburistii o coalitie? Sondajele de opinie ii arata mereu pe locul doi, insa o intelegere cu liberal-democratii i-ar mai tine la conducere inca un mandat. De ce ar vrea Conservatorii o coalitie? Alegerile anticipate ar fi usor de cerut in cazul unui guvern minoritar la un an de la guvernare, insa vistieriile partidelor sunt goale, iar Laburistii au stat in 10 Downing Street din 2 mai 1997.

Ce spun sloganurile lor

  • Laburistii Gordon Brown, actualul Prim-Ministru si liderul Partidului Laburist (Labour) “imbracat” in rosu, indeamna electoratul sa-l aleaga cu sloganul “Votati pentru viitorul vostru” (Vote for your future). Cele mai des cuvinte folosite de Brown in campanie au fost "crestere" [economica], "viitor", "impreuna".
  • Conservatorii Desi pare ironic, cuvantul de ordine in aceasta campanie pentru Conservatori (Tory) a fost "schimbare". David Cameron este candidatul albastrilor la fotoliul din 10 Downing Street. El incheie cursa electorala cu o campanie pentru schimbare de 24 de ore in Anglia, Scotia si Tara Galiilor, indemnand electoratul: "Votati pentru schimbare" (Vote for change)
  • Liberal-Democratii LibDems au cunoscut o crestere in sondajele de opinie, dupa prestatiile din dezbaterile televizate ale lui Nick Clegg, liderul "galben". Si ei au apasat butonul schmimbarii, dar ceva mai personalizat: "Schimbarea care ti se potriveste" (Change that works for you). Se zvoneste ca liberalii l-au ales pe mai-tanarul si mai-chipesul Nick Clegg in defavoarea experimentatului Vince Cable pentru a-i face fata lui David Cameron din punct de vedere al imaginii. Nick Clegg a insistat pe "corectitudinea" pe care el ar aduce-o in Regat prin politiciile sale.

Nu sunt singurele partide concurente. UKIP, partidul in mov, a crescut in utimul timp in voturi, folosindu-se de sentimentul anti-european si anti-imigratie din UK. Ei vor fura, cel mai probabil, cateva voturi de la conservatori.

Partidul National Britanic (BNP) nu s-a bucurat de presa favorabila nici cand a primit atentie mediatica. Liderul Nick Griffin este cunoscut pentru afirmatiile sale rasiste si xenofobe, dorind o insula anglo-saxona, fara prea multa diversitate etnica si culturala.