A treia greva generala impotriva masurilor de austeritate decise de guvernul de la Atena s-a soldat cu trei morti, dupa ce protestatarii au aruncat mai multe cocktailuri Molotov asupra sediului unei banci din centrul orasului, iar cladirea a luat foc, relateaza Reuters. Acestea au fost cele mai sangeroase proteste din Grecia, dupa revoltele din 2008.

Zeci de mii de protestatari au marsaluit pe strazile Atenei iar tineri cu cagule au atacat fortele de ordine, care au raspuns cu gaze lacrimogene.

Autoritatile au anuntat ca o femeie si doi barbati, angajati ai filialei bancii Marfin, au murit axfisiati dupa ce cladirea din centrul Atenei a fost incendiata.

Bugetarii au anuntat o noua greva saptamana viitoare. "Ne vom continua lupta. Ne intalnim maine dimineata pentru a anunta o greva la inceputul saptamanii viitoare", a declarat Ilias Vrettakos, vicepresedintele confederatiei sindicale ADEDY.

UPDATE2 Trei persoane au decedat in incendiul provocat de protestatari

UPDATE1 Protestatari cu cagule au aruncat un cocktail Molotov intr-o banca din centrul Atenei. Politia si pompierii incearca sa evacueze cele aproximativ 20 de persoane aflate in cladire, afirma un martor ocular citat de Reuters.

UPDATE Politia a recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa un grup de 50 de protestatari care incercau sa patrunda in cladirea parlamentului.

De la miezul noptii, transporturile aeriene, maritime si feroviare nu functioneaza.

Greva va antrena inchiderea scolilor si a administratiei publice, in timp ce bancile si marile firmele private functionau la ralanti. In spitalele publice se asigura doar serviciile de urgenta.

Tara este privata si de informatiile oferite de radiouri si televiziuni, in conditiile in care si ziaristii s-au raliat grevei, astfel incat ziarele nu vor aparea joi.

Cu toate acestea, transportul public urban functioneaza la Atena intre orele locale 10,00 si 16,00, pentru a permite grevistilor sa participe la protestele anuntate de cele doua mari centrale sindicale, Confederatia salariatilor din sectorul privat (GSEE, un milion de membri) si din cel public (Adedy, 370.000 de membri).