Mihai Ghimpu, presedintele interimar al Republicii Moldova, explica intr-un interviu pentru cotidianul rus Kommersant de ce a refuzat sa mearga la Moscova pentru parada de la 9 mai si cere imperativ Rusiei sa-si retraga armata din Transnistria. Ghimpu refuza si titulatura de politician "proroman", subliniind ca este "roman".

Liderii CSI se vor reuni la Moscova in cadrul unui summit neoficial pentru a marca Ziua Victoriei. Printre ei ar fi trebuit sa se numere si presedintele in exercitiu al Moldovei, Mihai Ghimpu, care a refuzat insa invitatia.

Rep: In toamna anului trecut, la summitul neformall al CSI de la Chisinau, s-a creat impresia ca sunteti in relatii bune cu Dmitri Medvedev. Acum ati refuzat deplasarea la Moscova. Ce s-a intamplat?

Mihai Ghimpu: Initial, am spus ca merg. Aceasta decizie a fost luata dupa primirea invitatiei oficiale din partea presedintelui Dmitri Medvedev. Apoi au inceput tot felul de miscari ciudate. Ministerul apararii a primit din partea Ministerului rus al apararii o invitatie pentru participarea a 70 de militari moldoveni. Daca a fost o invitatie oficiala, de ce nu a venit pe adresa conducerii Moldovei? In opinia mea, o decizie finala in astfel de chestiuni revine conducerii tarii, nu ministerului. Am refuzat prima data invocand situatia economia dificila si timpul insuficient pentru calcularea cheltuielilor antrenate de o asemenea deplasare. Ulterior insa, chestiunea a fost transferata de anumite forte in plan politic, absolut nepotrivit in cazul de fata. De aceea, cand Alianta pentru integrare europeana a hotarat sa trimita la Moscova nota de plata pentru parada, am declarat ca daca soldatii pleaca la parada, eu voi lua parte la actiunile organizate in Moldova cu prilejul acestei date.

Rep: De ce nu ati merge si dumneavoastra, si soldatii?

Mihai Ghimpu: Exista problema prezentei armatei ruse in Transnistria. Cea ramasa de la URSS. Insasi criza nistreana nu-si gaseste rezolvare de mai bine de 20 de ani. Iar in toti acesti an, Rusia vorbeste despre sustinerea integritatii teritoriale a Moldovei. Ceva nu se potriveste: aici este armata rusa, iar noi plecam la parada din Piata rosie. Ceea ce nu inseamna ca nu recunoastem victoria armatei sovietice impotriva fascismului. Nimeni nu pune aceasta victorie sub semnul intrebarii. Toata lumea este multumita ca un regim a cazut. Partea proasta este ca dupa un regim armata sovietica ne-a adus cu forta altul, regimul comunist, care a instituit foamete si deportari in masa.

Rep: V-a afectat personal?

Mihai Ghimpu: Nu numai pe mine. Aproape fiecare familie din Moldova. M-am gandit: daca soldatii nostri vor fi la Moscova, de ce sa nu marchez 9 Mai aici? Avem si noi veteranii nostri. Voi fi la Chisinau impreuna cu veteranii. Si nu conteaza in ce armata au luptat – sovietica sau romana. In Moldova sunt cetateni care au luptat si intr-o armata si in cealalta. S-a intamplat chiar ca un frate sa fie intr-o armata, altul in cealalta. Am decis sa-i decoram si pe unii si pe ceilalti. Pentru ca acei care au luptat, mai intai, in armata romana, apoi in cea sovietica, dupa care din nou in cea romana au ajuns, intr-un final, impreuna pana la Berlin, pentru ca spre sfarsitul razboiului armata romana a trecut de partea celei sovietice. Sunt nuante pe care conducerea rusa trebuie sa constientizeze.

Rep: Ati afirmat ca unul dintre motivele pentru care ati refuzat deplasarea la Moscova este nerezolvarea problemei transnistrene si faptul ca acolo continua sa se afle militari rusi. Credeti ca gestul dumneavoastra va ajuta la reglementarea crizei de pe Nistru? Nu era mai bine sa veniti la Moscova si sa abordati aceasta problema?

Mihai Ghimpu: Se tot discuta de 20 de ani! Predecesorii mei au promovat acelasi curs politic pe placul Rusiei. Daca Moscova spune ca recunoaste integritatea noastra teritoriala, ea trebuie sa rezolve problema. Acolo totul depinde in proportie de 99%, daca nu chiar de 100% de Rusia. Smirnov are o armata dotata cu armamentul detinut de armata sovietica. Ea este in stare mai buna decat armata Moldovei.

Rep: Desi nu veti fi la Moscova pe 9 Mai, la summitul neoficial din 8 mai veti participa. Aveti programata o intrevedere cu Medvedev?

Mihai Ghimpu: Mi s-a spus ca nu sunt prevazute intalniri bilaterale.

Rep: Aveti o reteta pentru rezolvarea problemei transnistrene?

Mihai Ghimpu: Rusia trebuie sa-si evacueze armata, armamentul, sa inceteze sa-l mai sprijine pe Smirnov si sa preia de la armata transnistreana intreg armamentul care i-a fost cedat. Am suferit durerea Prutului, apoi durerea Nistrului. Cine are nevoie de toate astea? Cat sange mai trebuie sa se verse pe aceste pamanturi?

Rep: Cum evolueaza relatiile cu Romania? Sub Voronin, nu au fost dintre cele mai excelente

Mihai Ghimpu: Dupa parerea mea, Voronin a stricat dialogul cu Romania sperand ca, astfel, va castiga o carte in plus pentru solutionarea conflictului transnistrean. Dar a gresit. Romania nu este un simplu vecin. Suntem un singur popor, dar doua state.

Rep: Sunteti catalogat un politician proroman. Se spune ca politica promovata de dumneavoastra si de alianta pe care o conduceti urmareste aducerea Moldovei in componenta Romaniei.

Mihai Ghimpu: Este o prostie. Nu pot fi un politician proroman, pentru ca sunt roman. De ce cnezatele rusesti s-au putut uni intr-un singur stat, iar aici trebuie sa fie trei cnezate? Este un singur popor si o singura limba. Problema rezida in armata care a venit in 1940 pe acest teritoriu.

Rep: In viitor, aceste cnezate se pot uni?

Mihai Ghimpu: Scopul nostru de viitor este UE, unde nu sunt granite. In programul partidului nostru nu se vorbeste nimic despre unificarea cu Romania.

Rep: Se spune ca Moldova ar adera mai usor la UE fara Transnistria. Ce parere aveti?

Mihai Ghimpu: Nici nu vreau sa comentez. Transnistria este teritoriul nostru. Acolo traiesc cetatenii nostri si noi trebuie sa rezolvam aceasta prolema pana la capat.