Un lunetist din armata britanica a stabilit un nou record dupa ce a reusit sa impuste mortal doi talibani de la peste 2.47 km distanta, transmite New York Post. Distanta de la care Craig Harrison a reusit sa-i omoare pe cei doi insurgenti a fost atat de mare incat acestia probabil ca nici n-au auzit impuscaturile, afirma expertii.

Potrivit informatiilor, Harrison i-a impuscat mortal pe cei doi talibani de la o distanta de 2.47 km, intr-un incident produs in provincia Helmand in noiembrie 2009. Soldatul britanic a folosit o arma Accuracy International L11583.

"Primul foc a lovit un mitralior in stomac si l-a ucis imediat. Cel de-al doilea insurgent a insfacat arma si s-a intors, iar glontul meu l-a lovit intr-o parte. Si el a cazut la pamant", a afirmat Harrison. Soldatul a spus ca a fost ajutat de conditiile meteo: nu batea vantul, vremea era moderata, vizibilitatea perfecta.

Distanta de la locul de targere pana la talibani a fost masurata cu ajutorul dispozitivului GPS.

Expertii au afirmat ca cele doua lovituri au fost perfecte. "Cand tragi de la o distanta atat de mare, daca ratezi cu un fir de par, ratezi de fapt cu peste un kilometru", a declarat Jon Plaster, fost instructor pentru lunetisti si autor al cartii "The Ultimate Sniper." Acesta a adaugat ca, cel mai probabil, cei doi talibani nici macar n-au auzit focurile de arma.

Harrison a aflat despre recordul sau abia in urma cu noua zile, dupa ce s-a intors in Anglia.

La cateva saptamani dupa ce i-a impuscat pe cei doi, el a fost ranit usor de un glont si si-a rupt mainile dupa ce vehiculul in care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.

Precedentul record i-a apartinut unui caporal din armata canadiana, Rob Furlong, care a ucis un insurgent taliban de la 2.42 km distanta, in 2002.