Presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a cerut luni pedepsirea statelor care ameninta cu folosirea armei atomice, intr-o referire clara la noua strategie nucleara a Statelor Unite ale Americii publicata luna trecuta, anunta Reuters. Delegatiile SUA, Marii Britanii si Frantei au parasit sala Adunarii generale a ONU in timpul discursului presedintelui iranian.

Ahmadinejad a solicitat, la reuniunea celor 189 de tari semnatare ale Tratatului de neproliferare nucleara, "ca orice amenintare cu folosirea armelor nucleare sau atacarea facilitatilor nucleare pasnice sa fie considerata drept o incalcare a pacii si securitatii internationale".

Astfel de amenintari trebuie intampinate "printr-o reactie rapida a Natiunilor Unite si ruperea oricarei colaborari intre statele semnatare ale Tratatului si tara agresoare", a spus liderul iranian.

Noua doctrina a Statelor Unite reduce rolul jucat de armele atomice in politica de aparare dar nu exclude folosirea acestora impotriva unor natiuni precum Iran sau Coreea de Nord.

Atat SUA, cat si Israelul au sugerat ca ar putea folosi lovituri militare pentru a distruge facilitatile nucleare ale Iranului, pe care le considera, de fapt, o acoperire a unui program de inarmare nucleara.

Teheranul a respins repetat aceste acuzatii, afirmand ca programul pe care il deruleaza este exclusiv pasnic.